Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kaller tropper hjem

Representanter for ulike irakiske befolkningsgrupper kom sammen i byen Nassiriya tirsdag for å drøfte planer om en gjenoppbygging av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De store angrepene i Irak ser nå ut til å være over, selv om koalisjonsstyrkene fremdeles møter motstand flere steder.

- Jeg vil anta at de store kampene er over, sier generalmajor Stanley McChrystal i Pentagon under en pressekonferanse i dag.

Han sier at antall daglige flyoppdrag over Irak nå er nede i 7-800, mens de har vært oppe i over 1000. I dag vil være den siste dagen hvor fly fra alle fem hangarskipene i Gulfen deltar, melder CNN.

Pentagon opplyser nå de starter å bygge ned igjen styrkene i gulfen. To hangarskip vil forlate område de neste dagene. Dette gjelder USS Kitty Hawk og USS Constellation.

Starter gjenoppbyggingen

Spesialutsending fra Det hvite hus, Zalmay Khalilzad, og den pensjonerte generalløytnanten Jay Garner skal møte med representanter fra de britiske styrkene og 60 representanter fra ulike etniske og religiøse grupper i byen Nasiriyah i dag.

USA håper at et midlertidig styre kan stables på beina i løpet av få uker, melder USA Today.

Men det er ikke ventet at det blir enkelt å enes. De fleste av irakerne på møtet levde i Irak også under Saddam Hussein, og selv om de ikke støttet ham direkte tolererte de det regjerende Baath-partiet.

- Vi kan ikke håpe på mye fra dette møtet, sa en talsmann for den sjiamuslimske opposisjonen, melder NTB.

Rundt 10.000 demonstranter samlet seg i dag utenfor møtelokalet i Nassiriya for å protestere mot møtet.

- Ja til frihet, ja til islam, nei til Amerika, nei til Saddam, ropte demonstrantene.

Dette skjer i Irak

  • Representanter for irakiske opposisjonsgrupper møtes i Nassiriya under amerikansk oppsyn for å innlede diskusjonene om landets framtid. Iraks viktigste sjiamuslimske opposisjonsgruppe SCIRI boikotter møtet.
  • Saudi-Arabia planlegger å avholde et krisemøte med landene i regionen for å diskutere situasjonen i Irak denne uken.
  • Det amerikanske forsvaret tror at de alvorligste kampene i Irak er overstått etter at Tikrit ble erobret mandag. Flere hangarskip og krigsfly returnerer til USA.
  • Den økende kritikken fra USA mot Syria bekymrer FNs generalsekretær Kofi Annan, som er redd den kan føre til mer ustabilitet i Midtøsten. USA beskylder Syria for å ha utført tester av kjemiske våpen, noe som blir avvist i Damaskus.
  • Mellom 1.373 og 1.786 irakiske sivile er drept i løpet av krigen, ifølge nettstedet www.iraqbodycount.net, som baserer sine tall på artikler fra en rekke ulike medier. Flere enn 5.000 er skadd, ifølge offisielle irakiske

    tall fra 3. april.

  • 119 amerikanske soldater er drept og fire savnet siden krigen begynte. 30 britiske soldater er drept. Over 2.320 irakiske soldater er drept, ifølge det amerikanske forsvaret.
PASSERER SADDAM: De amerikanske soldatene passerer en statue av Saddam Hussein til hest i byen Tikrit.
MILITSEN SOM FORSVANT: Hjelmer og ammunisjon ligger igjen i hovedkvarteret til Fedayeen-militsen i Kut.
<B>FANT IGJEN FAMILIEN: 41 år gamle eksil-iraker Ali Al-Emeri fra Seattle meldte seg frivillig til å hjelpe de amerikanske troppene. I går traff han igjen sin familie i byen Qalat Sukkar. Al-Emeri forlot Irak etter å ha vært en av lederne for opprøret mot Saddam i 1991.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media