Mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen:

Kaller vaksiner «gift»: - Setter folk i livsfare

Predikantsønnen David Åleskjær ble dødssyk av covid-19. Nå tar han et oppgjør med mirakelpredikanten Svein-Magne Pedersen som sprer konspirasjonsteorier om coronavaksinene.

VAKSINEMOTSTANDER: Mirakelpredikant og selverklært helbreder Svein-Magne Pedersen kaller coronavaksinene for «gift» og sprer konspirasjonsteorier om vaksinene. Foto: NTB
VAKSINEMOTSTANDER: Mirakelpredikant og selverklært helbreder Svein-Magne Pedersen kaller coronavaksinene for «gift» og sprer konspirasjonsteorier om vaksinene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 66.32% Første dose: 75.93%

Den mangeårige mirakelpredikanten og evangelisten Svein-Magne Pedersen, leder av Misjonen Jesus Leger, går hardt ut mot coronavaksinene.

Pedersen kaller blant annet vaksinene for «gift», og sprer konspirasjonsteorier om at vaksinen forårsaker nedsatt fertilitet. Dette hevder han er agendaen til blant andre Microsoft-gründeren Bill Gates og «resten av kaksegjengen».

«Hvis du ønsker å leve, hold deg langt unna sprøyta», skriver predikanten blant annet på Facebook, som den kristne dagsavisa Dagen først omtalte.

- Vaksinene er ikke gift, og de har ikke det innholdet Pedersen påstår. Det er leit å se at Pedersen er blitt en så rabiat vaksinemotstander. Jeg håper kristenfolk flest evner å se at han driver medisinsk vranglære, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til Dagen.

Espen Nakstad forklarer hvordan coronavaksinen fungerer. Vis mer

«Farlige uttalelser»

Pedersens feilaktige og konspiratoriske uttalelser om coronavaksinene får David Åleskjær, sønn av pastoren og predikanten Åge Åleskjær, til å reagere.

I en kronikk i Dagen, først publisert på Åleskjærs blogg, tar han et oppgjør med Pedersen.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

«Hvis jeg skulle brukt sterke ord, ville jeg kalt det djevelsk, siden slikt rett og slett setter utsatte folk i livsfare. Men så sterke ord skal jeg bare flørte med i denne sammenheng, i motsetning til enkelte religiøse vaksinemotstandere. Jeg vil heller bruke gammelmodige ord som 'villfarelse' og 'forførelse'», skriver Åleskjær blant annet.

Åleskjær ble dødssyk med covid-19 i våres. Han ble smittet i mars, men unngikk lenge å gå til legen. Da han først oppsøkte legehjelp, ble han sporenstreks sendt til sykehus. Der fikk han konstatert blodpropp i begge lungene.

DØDSSYK: David Åleskjær fikk påvist blodpropp i begge lungene etter å ha blitt covid-19-syk. Nå tar han et oppgjør med mirakelpredikanten Svein-Magne Pedersen. Foto: Davidsliv.com
DØDSSYK: David Åleskjær fikk påvist blodpropp i begge lungene etter å ha blitt covid-19-syk. Nå tar han et oppgjør med mirakelpredikanten Svein-Magne Pedersen. Foto: Davidsliv.com Vis mer

I en e-post til Dagbladet beskriver Åleskjær Pedersens uttalelser som «farlige», og begrunner hvorfor:

- Fordi han har en trofast tilhengerskare som tror han har fått dette fra gud, og ikke bare fra rare nettsider. Såpass radikale setninger hindrer sårbare sjeler i å ta overveide og fornuftige avgjørelser på egen hånd, skriver Åleskjær.

«Et enormt ansvar»

Han mener det er «skummelt at mange sårbare mennesker tar det meste for god fisk, bare det blir servert av de rette personene».

- Pedersen vet at mange syke og eldre kommer til å se på hans uttalelser om vaksiner som om det nærmest var guds ord. Sånn sett har han et enormt ansvar, skriver Åleskjær.

- I kronikken beskriver du en skuffelse over Pedersens vaksineskepsis og vaksineskepsisen til deler av det kristne miljøet i Norge. Hva tror du er årsakene til denne?

VAKSINE: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg mener 16-og 17-åringer også bør ta coronavaksinen på grunn av økt smitte. Video: NRK. Vis mer

- Jeg tror enkelte miljøer kanskje har lettere for å akseptere konspiratoriske ideer enn andre, siden man i utgangspunktet har et verdensbilde hvor man lever i den såkalte endetiden, hvor det er store og motstridende krefter i sving i kulissene. Da blir det plutselig ikke bare snakk om å ta en vaksine eller ikke, men om en åndelig kamp mot Satans snedige planer. Da er også veien kort til å finne rare symboler og meninger i alt mulig. Som når kristne ikke vil ta vaksine på grunn av rykter om at en av ingrediensene heter luciferin. Eller når de tror at vaksinen er en del av Anti-Krist sitt komplott for å ta over verden. Det er lett å trekke på smilebåndet av slikt, men det triste er jo at enkelte oppriktig lar sånne ting påvirke avgjørelsene, svarer Åleskjær.

Pedersen og hans organisasjon, Misjonen Jesus Leger, hevder at en rekke personer er blitt helbredet gjennom bønn. Helsetilsynet har tidligere anmeldt Pedersen for brudd på behandlingsloven, men politiet henla saken i 2018.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Vil ikke svare

Også i juli spredte Pedersens Facebook-side feilinformasjon om coronavaksinene.

Da nektet Pedersen for å ha stått bak Facebook-innleggene, som tok til orde for at vaskinene skaper lidelse og forårsaker død, ifølge Fædrelandsvennen, som omtalte saken.

Gjennom Pedersens organisasjon, Misjonen Jesus Leger, har Dagbladet forelagt kritikken mot ham og stilt en rekke spørsmål. Pedersen ønsker ikke å kommentere noen av Dagbladets spørsmål, skriver organisasjonen i en e-post.

Da Dagen konfronterte han med hva forskningen og forskerne sier om vaksinen, svarte han:

- Det som står i media, er ofte farget av vaksineforkjempernes syn, og det har jeg ingen kommentar til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer