Kandidat: Opposisjonskandidat Etienne Tshisekedi har kommet med dårlig skjulte trusler om vold dersom han ikke blir erklært som valgvinner. Her har han akkurat avlagt sin stemme på valgdagen forrige tirsdag. AFP PHOTO/ GWENN DUBOURTHOMIEU
Kandidat: Opposisjonskandidat Etienne Tshisekedi har kommet med dårlig skjulte trusler om vold dersom han ikke blir erklært som valgvinner. Her har han akkurat avlagt sin stemme på valgdagen forrige tirsdag. AFP PHOTO/ GWENN DUBOURTHOMIEUVis mer

Kaller valgseier til presidenten selvmord

Det kan bli blodig i Kongo i morgen. Presidentkandidat Etienne Tshisekedi sier det er en selvmordshandling å ikke erklære ham selv som vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Samtidig tyder stadig nye offisielle opptellinger på at det er den sittende president Joseph Kabila som vil bli utropt som valgvinner.
Det er et valgresultat som ikke har mye legitimitet blant de Dagbladet snakket med i Kinshasa i går.

- Kabila ruller ut tanksene og gjør klar maskingeværene. Hvorfor skulle en populær president behøve å gjøre slikt, spør Willy Zokere (45).

Dagbladet møter ham og ti andre kamerater der de sitter under et ecalyptustre og utfordrer hverandre i scrabble.

- Folk er sinte her nå. Selv gikk vi på både skole og universitet, men nå har ingen av oss jobb eller penger til å betale for våre barns skole, sier han.

Han sier han håper at valget vil gå stille for seg, men frykter det verste. I følge Human Rights Watch er allerede 18 personer drept i vold som har sammenheng med valget.

Her i Kinshasa er både panservogner og troppetransporter stadig å se i gatene. I morgen vil det offisielle valgresultatet bli offentliggjort.

Trusler
Både president Kabila og den ledende opposisjonskandidaten Etienne Tshisekedi hevder at de vil vinne. 
Tshisekedi har til og med kommet med denne advarselen til president Joseph Kabila og lederen av valgkommisjonen:

Ledige: Willy Zokere (t.h.) og Alan Tambwe (t.v.) slår i hjel dagen med scrable. - Vi har både skole og universitet, men ingen av oss har jobb, sier Zokere. Foto: Tore Bergsaker
Ledige: Willy Zokere (t.h.) og Alan Tambwe (t.v.) slår i hjel dagen med scrable. - Vi har både skole og universitet, men ingen av oss har jobb, sier Zokere. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

- Jeg sier at hvis de ikke respekterer folkets vilje er det en selvmordshandling. Jeg ber våre folk om å gjøre seg klare slik at de kan utføre de ordrene jeg vil gi dem.

Samtidig tyder nye offisielle opptellinger på at det er den sittende presidenten som vil bli utropt som valgvinner. Etter at nye tall ble offentliggjort i går leder Kabila med 3,2 mot 2,2 millioner opptalte stemmer.

- Kabila forbereder folket på en svindel, sa opposisjonskandidaten i går.

Blant de Scrabble-spillende er det heller ingen som tror på det offisielle valgresultatet. Disse tallene er også basert på opptellinger i øst- og sør-Kongo der Kabila tradisjonelt har god støtte.

Tallene fra det folkerike hovedstadsområdet har ennå ikke begynt å tikke inn.

- Alle her vil bli kvitt Kabila sier Zokere.  

Juks Inne på en nedlagt tivoli et par kilometer unna står hundrevis av sekker med stemmesedler stablet sammen.
Noen av dem har veltet og åpnet seg slik at folkeviljen ligger strødd i søla. Dagbladet får komme inn på området og se, men vi får ikke tillatelse til å fotografere.  

PRESIDENTEN: Joseph Kabila går mot gjenvalg i Kongo. Foto: REUTERS
PRESIDENTEN: Joseph Kabila går mot gjenvalg i Kongo. Foto: REUTERS Vis mer

På en kafe like bortenfor sitter Junior Demantor (25). Han har ikke mye tiltro til opptellingen i tivoliet.

- Selv om folket stemmer på Tshisekedi er det Kabila som vil vinne valget, sier han.

I sine foreløpige rapporter har internasjonale observatører rapportert om valgfusk, som for eksempel at folkemengder i enkelte distrikter har blitt jaget fra stemmelokalene.

Men de offisielle valgobservatørene fra EU og Cartersenteret sier begge at de trenger mer tid på å kunne fastslå om valget har gått riktig for seg.
Kongo er like stort som to tredeler av Europa og det finnes så å si ikke veier som forbinder de store byene.  

Evakuerer De siste dagene har velstående kongolesere og utlendinger evakuert hovedstaden.
Andre har bunkret opp med matvarer og brensel. Mange frykter kaos og sammenbrudd.

- Vi har ingen penger å bunkre opp for, så hvordan skulle vi få til det, sier scrabblespilleren Zokere.

Som mange andre anklager han Kabila for å være i lomma på vesten og Kina. Derfor fryktes det at et opprør vil gå ut over vestlige og kinesiske interesser i hovedstaden.

Folkets røst: Utenfor opptellingssentralen på et nedlagt tivoli i Kinshasa ligger stemmesedlene i gjørma. Foto: AFP
Folkets røst: Utenfor opptellingssentralen på et nedlagt tivoli i Kinshasa ligger stemmesedlene i gjørma. Foto: AFP Vis mer

For et par dager siden ble en gruppe utenlandske reportere angrepet av Tshisekedi-opprørere.

- Hvorfor støtter dere hvite opp under president Kabila, spør Alan Tambwe, en annen scrabble-spiller.         

Desilusjonert: På en kafe sitter Merwey Nsona (25) og Junior Demator (25). Uansett hva folket velger vil president Kabila bli utropt til vinner, sier de.
Desilusjonert: På en kafe sitter Merwey Nsona (25) og Junior Demator (25). Uansett hva folket velger vil president Kabila bli utropt til vinner, sier de. Vis mer