Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kalles «feminismepropaganda»: Regissøren av «Kjære pappa»-filmen svarer på mannlig kritikk

- Dette er reklame for offerbekreftende feminisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske kampanjevideoen har rørt millioner av mennesker verden over, men får også kritikk. Av menn.

Organisasjonen CARE ønsket å sette fokus på vold mot kvinner gjennom kampanjen #Kjærepappa, og tirsdag for en uke siden delte de en fersk kampanjevideo i sosiale medier. En uke senere er «Kjære pappa» spilt av rundt 10 millioner ganger.

Se videoen øverst i saken.

- Propaganda
I en kommentar først publisert hos svenske Expressen i går skriver regissøren Jakob Ström til sin tidligere kamerat «Johan», som kommer med krass kritikk av prosjektet han mener er feministpropaganda:

«Hva har du gjort? Du hadde vært Hitlers førstevalg i propagandaministeriet Tyskland i 1939. Reklame for offerbekreftende feminisme», skriver «Johan» i en sms til regissøren.

Etter å ha disktutert via meldinger ringer til slutt Ström til «Johan», og de har en lengre «ubehagelig samtale».

- Ta livet av sexistisk sjargong
Senere setter regissøren seg ned for å forfatte en tekst om kritikken fra menn som føler seg krenket av budskapet:

«Budskapet er enkelt. Ingen er født til å bli voldtektsmann, men vi har alle et ansvar for at ingen blir det. Det ansvaret begynner med å ta livet av den sexistiske sjargongen som råder blant gutter og menn. (...) Det er opp til alle å ikke akseptere nedlatende eller krenkende kommentarer fra folk du kjenner, så vel som fremmede»

REGISSØR: Johan Ström forteller om kritikken han møter fra menn som føler seg krenket av filmen «Kjære pappa». Den norske kampanjevideoen sprer seg som ild i tørt gress på nettet. Foto: Privat
REGISSØR: Johan Ström forteller om kritikken han møter fra menn som føler seg krenket av filmen «Kjære pappa». Den norske kampanjevideoen sprer seg som ild i tørt gress på nettet. Foto: Privat Vis mer

- Innse at problemet også er en del av løsningen, så er ikke den største faren i noens liv å være født kvinne, avslutter Ström.

- Vi har et ansvar
Til Dagbladet forteller regissøren om den overveldende responsen filmen har fått. Samtidig er han oppgitt over mannfolk som føler seg krenket av «Kjære pappa»

- Vi har et ansvar for å endre holdningene og sjargongen som finnes der ute. Da jeg leste manuset måtte jeg gå inn i meg selv som papppa og mann. Jeg vet jeg ikke har kalt damer for hore, men jeg har tullet med kvinner og brukt ord som er krenkende, forteller han.

Endret holdning etter filmen
Ström sier han da ikke har tenkt over at det fører med seg noe ondt, men etter denne filmen har endret holdning.

- Man skal si fra når noen krenker kvinner. Fordi det samlet fører til en farlig samfunnsholdning. Verden er ille nok fra før. Vær med å gjør den bedre, sier filmskaperen til Dagbladet.

Motstand utenfor Skandinavia
Etter den enorme responsen i kjølvannet av lanseringen har han blitt kontaktet av utallige personer som vil dele historier, samt gi ros, men ikke alle tilbakemeldingene er like positive.

- Jeg måtte stenge kommentarfeltet til den engelske utgaven på grunn av hatmeldinger og rasisme. I Europa er Skandinavia ledende innen likestilling, og jeg merker at filmen møter større motstand andre steder på kontinentet. Det viser hvor viktig den er, forklarer Ström.

En av fem døtre utsatt for vold
- Jeg føler meg priviligert og blir utrolig rørt av alle de fantastiske tilbakemeldingene. Det føles godt å røre i gryten, og folk fra blant annet Thailand, Frankrike, Tyskland og Polen ønsker å oversette den. Dette er en film jeg vil ha med meg resten av livet, fortsetter svensken.

Én av fem døtre i Norge er blitt utsatt for vold av en partner. Døtre i alle land og i alle samfunnslag er i risikosonen. Alle kan gjøre noe, og som far har du et spesielt ansvar og en helt spesiell mulighet for å unngå at din datter blir utsatt for vold, skriver CARE på sin nettside.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media