Lønnsfesten i Oslo-skolen

Kalles inn på teppet: - Nok er nok

KrF vurderer høring etter avsløring om millionhjelp til leseprøver i grunnskolen grunnet «manglende kompetanse». Frp krever full gjennomgang av hele Oslo-skolen etter Dagbladets saker, og Norsk lektorlag rister på hodet.

BRÅK: Situasjonen i Oslo-skolen bekymrer flere etter Dagbladets avsløringer. Byråd Inga Marte Thorkildsen må nå forvente full gjennomgang av sektoren hun styrer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
BRÅK: Situasjonen i Oslo-skolen bekymrer flere etter Dagbladets avsløringer. Byråd Inga Marte Thorkildsen må nå forvente full gjennomgang av sektoren hun styrer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nok er nok. Dette er veldig alvorlig, sier KrF-topp i Oslo Espen Andreas Hasle til Dagbladet.

Han er opprørt etter å ha lest Dagbladets saker om lønnsfest, ledercoaching, og konsulentbruk i Utdanningsetaten i Oslo.

Og i går kveld avslørte Dagbladet at etaten har bedt om ekstern bistand til 12 millioner kroner til planlegging av leseprøver i grunnskolen. Millionbruken ble begrunnet med «mangel på kompetanse» i Utdanningsetaten.

Dette var dråpen for Hasle og KrF.

- Dette handler om måten offentlig midler forvaltes på, og det handler om tillit til at Oslo-skolen er i gode hender. Skole er så viktig, og Dagbladets avsløringer gir oss ikke den nødvendige tilliten til ledelsen av Oslo-skolen. Langt derifra, sier Hasle.

Han sier KrF nå vurderer å kalle inn Thorkildsen til en ekstraordinær høring om styringa av skolene i Oslo.

- Siste ordet i denne saken er ikke sagt. Vi må få ordentlige svar.

Krever full gjennomgang

Også i Frp er misnøyen nå stor:

- Vi kommer til å be om en full gjennomgang av Utdanningsetaten i Oslo bystyre, hvor alle prosjekter gjennomgås, sier Frp's Aina Stenersen til Dagbladet.

- Vi vil også vurdere å be utdanningsetaten og byrådet om å vurdere stillingen til Utdanningsdirektøren Marte Gerhardsen, legger Stenersen til.

Varslet nye endringer

Inga Marte Thorkildsen varslet i går nye grep etter Dagbladets sak.

- Utdanningsetaten skal iverksette en intern gjennomgang av all konsulentkjøp innenfor områdene organisasjonsutvikling og opplærings- og utviklingsprogram for ledere, og etaten skal vurdere hvert konsulentkjøp opp mot kommunens verdier og lederprinsipper om tillitsbasert styring og ledelse, sa Thorkildsen til Dagbladet.

- Etaten skal utarbeide plan for utfasing av konsulentkontrakter på disse områdene med sluttdato, og plan for å bygge kompetanse og kapasitet i egen regi. Jeg har løpende dialog med utdanningsdirektøren og vi er enige om at det nå vil bli endringer, sier byråden videre.

Bråket i Oslo-skolen

Dagbladet skrev først at antallet direktører i Utdanningsetaten har økt til 28, tross lovnader om det motsatte. Samtlige har millionlønn.

Så avslørte Dagbladet at flere av direktørene har fått store lønnsøkninger, samtidig som lærerne er bedt om å vise moderasjon i kriseåret 2020. Dette høstet sterke reaksjoner.

Utdanningsetaten har også brukt millioner på konsulenter, hodejegere, og amerikansk ledercoaching.

Torsdag kunne Dagbladet fortelle at etaten også har bedt om hjelp verdt 12 millioner til å planlegge leseprøver i grunnskolen.

Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen har tatt grep for å unngå at lønnsfesten på ledernivå skal gjenta seg.

Også lærerne er misfornøyd med utviklingen i etaten.

- Norsk Lektorlag er kritiske til at utdanningsetaten velger å bruke 12 millioner kroner på innkjøp av nye kartleggingsprøver når den samme etaten samtidig er forespeilet budsjettinnstramminger. Hvorfor kan ikke Oslo klare seg med de nasjonale kartleggingsprøvene som er finansiert av staten, sier David Løvbræk, leder i Norsk lektorlag i Oslo.

VIL HA FULL GJENNOMGANG: Frp-topp Aina Stenersen er svært bekymret over ledelsen av Oslo-skolen etter Dagbladets avsløringer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL HA FULL GJENNOMGANG: Frp-topp Aina Stenersen er svært bekymret over ledelsen av Oslo-skolen etter Dagbladets avsløringer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Bekymringsfull inkompetanse

Torsdag fortalte Dagbladet at Utdanningsetaten har brukt 12 millioner kroner på et anbud som gir bistand til gjennomføring av helt vanlige leseprøver i grunnskolen.

Aina Stenersen rister på hodet over at etaten i egne øyne mangler kompetanse til å planlegge og følge opp leseprøver for grunnskolen.

- Dette er helt uakseptabelt, og viser en bekymringsfull inkompetanse, og stor sløsing av midler som er sårt trengs i etatens førstelinje. Vi ser med svært urolige øyne på ledelsen av etaten nå, og det virker som det mangler kompetanse, sier Stensersen, som også leder Frp's gruppestyre i Oslo.

Sterk kritikk av Thorkildsen

Det er Marte Gerhardsen som leder Utdanningsetaten - en jobb hun overtok fra omstridte Astrid Søgnen. Søgnen ble fjernet etter å ha falt ut med ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

Siden den gang har antallet direktører i etaten økt, og flere av dem har fått solide lønnsøkninger utenfor lønnsoppgjør.

I likhet med Rødt, KrF, Høyre og Venstre refser nå Stenersen byrådens håndtering av egen etat.

KRITISK: KrF-topp Espen Andreas Hasle. Foto: Astrid Therese Teisen
KRITISK: KrF-topp Espen Andreas Hasle. Foto: Astrid Therese Teisen Vis mer

- Frp vil også rette sterk kritikk mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen, sier Frp-politikeren.

Lønnsfest, hodejegere og coaching

Mens lærerne i Oslo-skolen er oppfordret til sterk lønnsmoderasjon, har flere direktører fått store lønnshopp, opp mot 140 000 kroner i året. Dette har høstet sterke reaksjoner, både politisk og fra mange lærere i Oslo-skolen.

Sakene medførte at etaten i helga endret prosedyrene for lønnsforhøyelse blant de mange direktørene.

Etaten har den siste tida også oppbemannet i toppen, og gått fra 22 til 28 direktører, tross lovnader om det motsatte. Snittlønna for direktørene er minst 1,1 millioner kroner.

Dagbladet fortalte nylig at Utdanningsetaten også har brukt 8 millioner kroner på hodejegere og konsulenter fra Ernst & Young. Onsdag avslørte Dagbladet bruk av 2,5 millioner på amerikansk ledercoaching.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer