Kalles inn på teppet

Lederen av Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk, Ap, vil innkalle forsvarsminister Kristin Krohn Devold for å få full klarhet om kjøpet av israelsk ammunisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Min første reaksjon er at vi først må få oversikt over hva dette er, når kontrakten ble inngått og hva som har skjedd, sier lederen av Stortingets forsvarskomité, Marit Nybakk, Ap.

Hun vil som komitéleder ta initiativ til å innkalle forsvarsminister Kristin Krohn Devold til komiteen for å få full klarhet i saken, sier hun.

- Uansett er det ikke heldig at vi kjøper våpen eller ammunisjon av Israel slik situasjonen er nå, sier Nybakk.

Uakseptabelt

- Vi har ikke forbud mot at Norge kjøper våpen av land i krig, men dette går mer på den politiske vurderingsevnen. Hvis vi nå kjøper våpen eller ammunisjon fra Israel, vil det vekke sterke følelser hos folk, sier Marit Nybakk.

- Det er uakseptabelt at Norge importerer militært materiell fra et land som bryter folkeretten, som neglisjerer klare resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og som i strid med alle internasjonale oppfatninger, og FNs oppfatning, okkuperer palestinske områder, sier SVs leder, Kristin Halvorsen.

- I en slik situasjon kan vi ikke støtte opp om Israels militærindustri, sier hun.

Klare regler

Halvorsen viser til debatten da det i februar ble kjent at Norge importerte 10 test-panservernraketter fra Israel.

- Da kom det fram at vi ikke har et fullgodt regelverk når det gjelder kjøp av våpen og militært utstyr fra et land i krig. Dette kommer SVs stortingsgruppe til å følge opp på prinsipielt grunnlag for å få et klart regelverk. Vi kan uansett ikke ha regler som tillater at moralen fordamper bare prisen blir lav nok, sier Kristin Halvorsen.

MÅ FORKLARE SEG: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold ville ikke kommentere våpenkjøpet fra Israel i går kveld. Men hun må nok inn på teppet på Stortinget og avgi forklaring for forsvarskomiteen.