Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NAV-skandalen

­Kalles inn på teppet

SV krever at Anniken Hauglie svarer for Nav-skandalen i Stortinget. Rødt vurderer mistillit.

NAV-SKANALDE: NAV-direktøren, riksadvokaten og arbeidsministeren holdt mandag en pressekonferanse. Her kom det fram at minst 36 personer er uriktig dømt til fengsel for å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land. Vis mer

- Dette er en rystende sak. Den er forferdelig alvorlig for de menneskene som er urettmessig rammet. Så er det en alvorlig sak politisk. Her har systemet vårt åpenbart sviktet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet etter at det i dag ble kjent at så mange som 40 personer kan være uskyldig dømt for trygdesvindel.

Lysbakken mener saken må behandles i Stortinget «umiddelbart».

SV-lederen vil sende brev til statsråden og til presidentskapet og kreve en redegjørelse i Stortinget fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (Høyre).

- Nå må alt på bordet. Vi må diskutere både hva som må til for at de som er rammet skal få rettferdighet og hvem som har ansvaret. Vi må få klargjort hvordan dette kunne skje, sier han.

Vurderer mistillit

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier mandag at partiet hans vurderer mistillit mot Anniken Hauglie.

- Ja, det er riktig, sier han til VG.

Lysbakken vil ikke utelukke dette, men sier han først vil ha Hauglie inn på teppet.

- Det er dumt å utelukke noe nå, men det er også viktig å sette de som er rammet først. Det betyr at vi må gå grundig inn i dette. Da begynner vi med å kreve en redegjørelse i stedet for å gå inn i en debatt om mistillit, som fort blir en politisk polemikk, sier han.

Systemfeil

Retten til å ta med seg trygdeytelser til andre EØS-land har vært praktisert feil, sa Anniken Hauglie på en pressekonferanse i dag.

- Jeg beklager det naturligvis på det sterkeste, sa statsråden adressert til dem som siden 2012 er blitt rammet av myndighetenes feilaktige lovforståelse, sa hun.

Det som beskrives som en systemfeil, skal ha blitt avdekket internt. Rundt 2400 saker eller personer har fått en tilbakekrevingssak som kan være feil, opplyser NAV-direktør Sigrun Vågeng på pressekonferansen mandag.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch opplyser at det er snakk om minst 48 uriktige dommer for trygdebedrageri. Minst 36 av disse skal være dømt til fengselsstraff.

- Feil skjer i forvaltningen, men en så skjebnesvanger feil med slike konsekvenser for enkeltpersoner er selvsagt noe veldig spesielt. Det er et spørsmål om rettssikkerheten til folk i Norge, mener Audun Lysbakken.

De politiske reaksjonene kommer også fra den andre enden av spekteret.

- Dette er totalt uakseptabelt og denne saken må vi komme til bunns i, sier Erlend Wiborg (Frp) til Dagbladet.

Bør NAV-direktøren vurdere sin egen stilling?

- Det er for tidlig å si, men jeg vil ikke utelukke at det kan bli konsekvenser, svarer Wiborg.

- Uskyldige mennesker

Alle som siden 2012 har mottatt sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger og mistet retten til disse bare fordi de har oppholdt seg i EU/EØS-land kan ha krav på kompensasjon dersom de har hatt et økonomisk tap.

- Det at uskyldige mennesker har blitt dømt og enkelte har måtte sone fengselsstraff viser alvoret i saken. Det å bli uskyldig dømt på denne måten får store konsekvenser for den enkelte, den familie, yrkeskarriere og på det sosiale plan, fortsetter Wiborg.

Han leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media