Kalles inn på teppet

Nye SSB-tall viser en minimal reduksjon i norske klimautslipp. MDG svarer med å kalle regjeringen inn på teppet.

KUTTER FOR SEINT: Dét er vurderingen fra MDG og de andre grønne partiene på Stortinget. Foto: Hanna Johre / NTB
KUTTER FOR SEINT: Dét er vurderingen fra MDG og de andre grønne partiene på Stortinget. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke bra nok.

Venstres Ola Elvestuen er tydelig i sin dom over SSBs nye klimatall. Tallene viser en liten nedgang i utslipp fra i fjor, men klimapartiene på Stortinget mener nedgangen er for liten.

Også Rødt er misfornøyd:

- Dette er en fadese. Vi har ikke fått noe taktskifte i klimapolitikken, slik vi var lovet. Regjeringen vet om en rekke klimaløsninger innen transport og industri, som ikke gjennomføres, sier Rødts Sofie Marhaug.

Foreløpige tall viser at utslippene av klimagasser i Norge i 2022 var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det tilsvarer en nedgang på 0,5 prosent fra året før. For å nå Paris-målene, må Norge øke utslippskuttene i langt høyere tempo enn dette.

- Regjeringen fortsetter å tillate like mye forurensing fra fly- og biltrafikk, og fortsetter nedbygging av natur, noe som slipper ut CO2, fortsetter Marhaug.

Strømpriser

De fleste hovedkildene til klimagassutslipp hadde svak nedgang i 2022. Ett av unntakene er kilden oppvarming i andre næringer og husholdninger, som økte med 12 prosent sammenlignet med 2021.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer