SNOKEMØTE: Sorenskriveren har innkalt Dagens Næringsliv ved redaktør Amund Djuve til oppvaskmøte på tinghuset etter at en av DNs journalister ble avslørt mens han snoket i saksdokumenter etter at retten var hevet. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SNOKEMØTE: Sorenskriveren har innkalt Dagens Næringsliv ved redaktør Amund Djuve til oppvaskmøte på tinghuset etter at en av DNs journalister ble avslørt mens han snoket i saksdokumenter etter at retten var hevet. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Kalles inn til oppvaskmøte hos tingretten

Dagens Næringsliv må i møte hos Oslo tingrett etter smuglesning av sakspapirer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en sivil rettssak mandag denne uka, ble en journalist fra Dagens Næringsliv sittende i rettssalen etter at partene hadde gått for dagen. Alene i rettslokalet forsynte han seg av dokumentbunkene fra den ene parten i saken, leste dem, før han la dem sirlig på plass igjen.

Sorenskriver Geir Engebretsen har beskrevet hendelsen som et åpenbart tillitsbrudd. Sjefsredaktør i DN, Amund Djuve, har beklaget hendelsen.

Nå må redaktør Amund Djuve møte parten som ble utsatt for smuglesningen, Norse Forvaltning, og deres advokater fra Bull&Co, i Oslo tingrett. Det er sorenskriveren som har innkalt til møte.

- Vi har bedt partene om et møte mandag. Djuve har sagt at han gjerne møter, sier informasjonssjef i Oslo tinghus Irene Ramm til Dagbladet.

- Tar saken alvorlig - Vi skal diskutere dokumentsnokingsaken. Det er jeg som møter for avisen, sier Amund Djuve til Dagbladet.
 
- Avisen tar denne saken alvorlig. Vi har hatt møter med reporter i dag, og vil ha flere møter for å undersøke saken nøye, slik at vi har alle relevante fakta på bordet. Disse samtalene en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og jeg vil ikke referere innhold eller si noe om hvordan dette eventuelt følges opp videre, sier Djuve.

- I den grad det blir aktuelt for DN å skrive om Norse Forvaltning fremover, vil vi sette en annen reporter på saken, sier Djuve.

Avslørt av overvåkningskamera Journalisten ble sittende igjen i rettssalen etter at retten ble hevet mandag. Partene forlot salen, og dørene ble lukket, så det var umulig å komme seg inn, men mulig å komme ut.

Journalisten forlot ikke retten før to timer senere, og Oslo tingrett valgte derfor å se nærmere på en overvåkningsvideo fra rettslokalet for å se hva journalisten hadde foretatt seg i løpet av de to timene.

- Videoen indikerer at journalisten tok dokumentene med seg til dit han satt og jobbet, og la dem tilbake igjen etterpå, sier Engebretsen.

- Vi praktiserer åpenhet, men det må være basert på gjensidig tillit. Denne hendelsen er et åpenbart tillitsbrudd, sier Engebretsen.

- Merkelig Styreleder Erik Wahlstrøm i Norse Forvaltning sier at han skal prøve å være til stede på møtet mandag, men at deres advokater i Bull & Co uansett vil være til stede.

- Meningen med møtet er å bli helt sikre på faktum. Jeg synes DN må vise ovenfor tingretten og partene at de reagerer mot denne journalisten ut over å bare si at «dette ikke var bra». Jeg synes for øvrig det er merkelig at man kan sitte igjen i en avlåst rettssal i Oslo tingrett etter at retten er hevet, sier Wahlstrøm til Dagbladet.

Irene Ramm ved Oslo tingrett sier at tingretten drøfter egne rutiner etter hendelsen mandag.

HAR BEKLAGET: DNs sjefsredaktør Amund Djuve. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
HAR BEKLAGET: DNs sjefsredaktør Amund Djuve. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer