Ny art:

Kalles opp

Svart og oransje er fargekoden til Saurons øye, ondskapen selv i «Ringenes herre». Nå kalles en ny art med samme fargedrakt opp etter ondskapen.

ØYET SOM SER: Saurons øye har en sentral rolle i «Ringenes herre». Foto: Skjermdump
ØYET SOM SER: Saurons øye har en sentral rolle i «Ringenes herre». Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert

De sorte ringene og de kraftig oransjefargede vingene til sommerfuglen er bakgrunnen for at arten har fått navnet Saurona, etter antagonisten i Ringenes Herre, Sauron.

Det var Independent som først skrev om sommerfuglnavnet.

I Ringenes Herre-universet, skrevet av JRR Tolkien, blir Sauron skildret som øyet som ser alt. Karakteren er notorisk ond, og leder hæren som prøver å bekjempe alliansen av gode folk.

Sålangt er det registrert to medlemmer i den nye artsfamilien, Saurona triangula og Saurona aurigera. Det er seniorkurator ved Naturhistorisk museum i England, Dr. Blanca Huertas, som har gitt navn til insektet.

Foto: B. Huertas/Natural History Museum
Foto: B. Huertas/Natural History Museum Vis mer

Til Independent sier hun at det var et privilegium å få navngi sommerfuglene.

- Ved å gi sommerfuglene uvanlige navn får vi også skapt mer oppmerksomhet rundt denne lite verdsatte innsektsgruppa, sier Huertas, som mener at arten viser at det også er mulig å finne skjønnhet i havet av arter som ligner hverandre.

Økt interesse kan gi spennende funn

Eksperter mener økt interesse kan føre til mer forskningsarbeid og spennende funn. Særlig når det gjelder å finne stedspesifikke eller sårbare arter.

Funnet av de nå Ringenes Herre-oppkalte sommerfuglene skjedde under et større, internasjonalt forskningsarbeid som har pågått i flere år.

30 forskere fra flere kontinenter har gjennom arbeidet analysert mer enn 400 ulike arter, der Naturhistorisk museums sommerfuglsamling med over 5,5 millioner insekter har vært til stor hjelp.

Til tross for at dette er de første sommerfuglene som er oppkalt etter Sauron, er de ikke de eneste artene som får smykke seg med navnet.

Det finnes allerede en bille-, frosk- og dinosaurart oppkalt etter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer