Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kallmyr: - Vi må tåle brenning av Koranen

Nå endrer Kallmyr politiordren fra politidirektør Bjørnland, melder VG.

KORANBRENNING: Sians frontfigur Arne Tumyr satte fyr på Koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
KORANBRENNING: Sians frontfigur Arne Tumyr satte fyr på Koranen under Sians demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Det førte til basketak mellom demonstranter og politi. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

Etter at Sian-leder Arne Tumyr satte fyr på Koranen, har konflikten mellom ytringsfrihet og respekt for religiøse symboler blusset opp tilsvarende.

Samme dag som den omstridte antennelsen, hadde politidirektør Benedicte Bjørnland understreket at politiet skulle stanse brenning av religiøse symboler, avslørte Filter nyheter.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Justisminister Jøran Kallmyr vil nå endre ordren til politidirektøren. Det skriver VG.

Ny ordre i løpet av dagen

Politidirektørens opprinnelige ordre kunne skape uklarheter, mener Kallmyr.

- Og uklarheter i forhold til at ytringsfriheten er uinnskrenkelig i Norge. Selv om vi tar avstand fra brenning av Koranen må vi tåle det i vårt samfunn fordi vi har ytringsfrihet, og brenning av Koranen er en del av den ytringsfriheten, sier Kallmyr til VG.

- Det kommer en ny politiordre i løpet av dagen, sier Kallmyr til VG tirsdag kveld. Det skal være dialog mellom Justisdepartementet og Politidirektoratet som har gitt denne endringen, ifølge Kallmyr.

Ytringsfriheten viktigere

Mens politidirektør Bjørnland hadde uttalt at å brenne Koranen kunne være et brudd på straffelovens § 185 om hatytringer - den såkalte rasismeparagrafen - hevder Kallmyr at ytringsfriheten skal ha forrang:

Politidirektør Benedicte Bjørnland.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Politidirektør Benedicte Bjørnland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Islam er ingen enkeltperson eller gruppe. Det er en religion, og vi skal ha rom for religionskritikk og rom for at enkelte ikke liker det og viser det. Slik er ytringsfriheten.

Justisministeren understreker at han tar sterkt avstand politisk og moralsk fra Sian.

- Men det er en forskjell på om vi tar avstand og forhåndssensurerer det og straffeforfølger det. Jeg mener ytringsfriheten trumfer vårt behov for å stanse sånne type handlinger, sier Kallmyr til VG.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media