VIL IKKE SVARE: Justisminister Jøran Kallmyr nekter å svare på om det finnes snikislamisering i Norge, slik partileder Siv Jensen i Frp mener. Video og reportere: Steinar Suvatne / Jørgen Gilbrant Vis mer

Islamsk Råd Norge ut mot Frp-lederen:

Kallmyr nekter å svare på islam-spørsmålet

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) svarer ikke på om det finnes snikislamisering i Norge. - Jeg ser at unge jenter og gutter blir utsatt for tvangsekteskap, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) fikk i dag spørsmål fra Dagbladet om det finnes snikislamisering i Norge.

Han svarte ikke på spørsmålet, men snakket i stedet om tvangsekteskap.

- Finnes det snikislamisering i Norge?

- Jeg ser at unge jenter og gutter blir utsatt for tvangsekteskap. Det skal vi gjøre noe med. Alle skal få bestemme hvilken skole de skal gå på og få mulighet til utdannelse, svarte Kallmyr, som også trakk fram at det er viktig at rommet i innvandringsdebatten ikke skal bli mindre.

- Har tvangsekteskap noe med islam å gjøre?

- Det er ikke noe tvil om det at innenfor enkelte islamske kulturer er tvangsekteskap utbredt. Det finnes også innenfor enkelte kristne spørsmålet, svarer Kallmyr.

- Hvorfor kan du ikke svare på om du mener det finnes?

- Veldig så opptatt dere er av akkurat det ordet. Jeg er mer opptatt av det materielle innholdet, svarer Kallmyr.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) møter i dag representanter fra Muslimsk Dialognettverk og Islamsk Råd.

Tema for møtet er islamfiendskap i Norge og tiltak som kan forebygge diskriminering og hat mot norske muslimer.

Det er ventet at Frp-leder Siv Jensens bruk av ordet «snikislamisering», som Erna Solberg sier ikke finnes, vil ta betydelig plass under møtet.

Jensen og konspirasjonsteorier

Abdirahman Diriye, styreleder i Islamsk Råd Norge (IRN), forteller Dagbladet før møtet med regjeringen at finansminister Siv Jensen må begynne å være sitt ansvar bevisst.

- Alle politikere og samfunnstopper har et ansvar for hva de sier. Ministere på høyt nivå har et enda større ansvar. Siv Jensen bruker et ord - snikislamisering - som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Da blir det vanskeligere å nå målene om et harmonisk samfunn der folk med forskjellig tro kan leve side ved side med hverandre, sier Diriye.

- Kan det bidra til å spre konspirasjonsteorien om at muslimene ønsker å ta over Europa og bidra til radikalisering?

- Det er ikke utenkelig.

Siv Jensen har ikke besvart Dagbladets henvendelser torsdag formiddag.

BEKLAGER: Venstres Abid Raja lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

Raja-hets

På møtet deltar også kulturminister Trine Skei Grande (V), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Muslimhets er på ny satt på dagsorden etter Dagbladets sak i går om hetsen mot Abid Raja.

«Det er noen som fortjener ei kule midt i panna fra så nært hold at hele den hårløse brystkassa blir dekket av kruttslam.»

Slik lød én av kommentarene i Facebook-kommentarfeltet til nettsida Resett. Den er nå slettet, og kom etter en artikkel skrevet av Resett-sjef Helge Lurås. Artikkelen til Lurås har følgende tittel:

«Abid Raja er en frekk, populistisk pakistaner - hans fiendtlighet mot det norske er farlig».

Kommentaren var i går den tredje mest delte i landet, ifølge Storyboard.

Venstre-topp Abid Raja har stått i stormen det siste døgnet. Han har beklaget at han beskyldte Frp for å drive med «brun propaganda». Blant annet statsminister Erna Solberg har gitt Raja påpakning, og Trine Skei Grande maner nå til ro i rekkene.

- Snikislamisering finnes ikke

Raja var overfor Dagbladet i går tydelig på at moskéterroren i Bærum var én av årsakene til at han gikk til angrep på Frp-lederens bruk av «snikislamisering».

- Nå skal vi inn til et møte med statsrådene og vi ser fram til det. Vi må nok en gang vektlegge for alle parter om å være varsomme. Spesielt når man har toppverv må du tenke spesielt over de ordene du bruker. Hatretorikk bidrar til å svekke målet vi jobber for om et inkluderende samfunn for alle, sier Abdirahman Diriye.

- Mener du Siv Jensen driver med hatretorikk når hun bruker ordet snikislamisering?

- Det får nesten Siv Jensen svare på selv. Ordet svekker samholdet og fellesskapet Norge skal være. Det er en konspirasjon, og konspirasjoner har en tendens til å skape enda større problemer. Snikislamisering har ikke noen rot i virkeligheten, det betyr at man tror muslimene har en skjult agenda i Norge, som samfunnet ikke er klar over. Vi som er talspersoner for muslimer ser ingenting av dette og opplever det ikke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer