Kallmyr skal tale i bisettelsen

Justisminister Jøran Kallmyr deltar i drepte Johanne Ihle-Hansens bisettelse onsdag.

BISETTES ONSDAG: Johanne Ihle-Hansen bisettes ved Haslum krematoium onsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BISETTES ONSDAG: Johanne Ihle-Hansen bisettes ved Haslum krematoium onsdag. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

17 år gamle Johanne Ihle-Hansen ble drept av sin stebror, terror- og drapssiktede Philip Manshaus, 10. august i år.

Onsdag bisettes hun i kapellet ved Haslum krematorium. Blant dem som skal være til stede er justisminister Jøran Kallmyr.

Hans kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange bekrefter at justisministeren skal si noen ord under bisettelsen.

- Han skal representere regjeringen og skal si noen ord, sier Skjøld-Lorange.

Bistandsadvokat Elisabeth Hagen bekrefter at Kallmyr skal tale i bisettelsen, men har valgt å ikke kommentere saken ytterligere.

RASISME: Jøran Kallmyr mener det er altfor mye rasisme og muslimhat i Norge. Reporter/video: Mats Rønning / Kristoffer Løkås. Vis mer

Sterk avstand

Hva Kallmyr vil si under sin tale er ikke kjent.

- Det må familien få høre først, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Justisministeren har i kjølvannet av terrorforsøket tatt sterkt avstand fra høyreekstremisme.

- Alle skal få leve trygt i Norge, uavhengig av om du er muslim, jøde eller kristen. Det er en kjempeviktig verdi i vårt samfunn, sa Kallmyr under et besøk hos Tawfiiq islamske senter i Oslo dagen etter terrorforsøket.

Justisministeren tok til orde for at det er altfor mye muslimhat i Norge i dag.

- Vi ønsker å inkludere alle og det er vanskelig å forstå at dette kan skje i verdens tryggeste og beste land å vokse opp i, sa han.

Heltene kommer

Johanne Ihle-Hansens bisettelse vil være livssynsåpen, og åpen for alle som har behov for og et ønske om å dele dagen med familien. Al-Noor-moskeen og det muslimske samfunnet er særlig invitert.

- Jeg og vi ønsker å rette en stor takk til dere i Al-Noor-moskeen som forhindret at flere ble påført slik sorg og smerte vi har, skriver Johannes mor i en uttalelse.

Forstander Irfan Mushtaq forteller Dagbladet at de to heltene, Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javes, som fikk stanset Philip Manshaus inne i moskeen, kommer i bisettelsen.

- I tillegg kommer tre personer fra styret i moskeen, sammen med imam, sier Mushtaq.

De to har blitt hyllet av politi og statsråder for at de klarte å stoppe Manshaus - og potensielt avverget at flere ble drept.

- Det er en stor ære for meg. Samtidig er jeg veldig lei meg for jenta han drepte. Som far kjenner jeg en stor smerte i hjertet mitt og jeg føler med familien til terroristen, har Rafiq tidligere uttalt til Dagbladet.

Klok og reflektert

Det vokste fram et blomsterhav utenfor den drepte 17-åringens hjem på Eiksmarka da drapet ble kjent.

Flere klassekamerater har deltatt på minnestunder, og skrevet i en kondolanseprotokoll som var satt fram på Sandvika videregående skole, hvor Johanne var elev.

Hun skulle begynt i andre klasse på videregående 20. august. Denne dagen ble det holdt en større markering på skolen. Rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve har fortalt at stemningen var følelsesladd.

- Det er klart at stunden var preget av alvor. Og de som satt der, hadde et ønske om å være der. Alle inviterte møtte opp. Jeg så triste ansikter og noen som gråt. Men samtidig var det en veldig fin stemning, i den betydning at det var godt å være nær og med hverandre, sa hun.

MINNESTUND: Tirsdag delte kontaktlæreren til Johanne Ihle-Hansen et gripende dikt som han selv hadde skrevet til henne. Video: Madeleine Liereng. Klipp: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Johannes familie har beskrevet henne som klok, reflektert, nysgjerrig på livet og samfunnet. Det samme sier venner og medelever.

«Ei jente med mange framtidsplaner. Omsorgsfull, kjærlig og hjemmekjær. En flott 17-åring på full fart fram i livet. Tomheten og sorgen over tapet av henne som vi føler er nesten ikke til å bære», har familien skrevet i en uttalelse.