Justisministeren svarer Stortinget om Abbasi-deportasjonen

Kallmyr taus om asylreturer til «verdens farligste land»

Jøran Kallmyr (Frp) måtte svare for utsendelsen av Abbasi-familien, hvor barna sendes til Afghanistan mens deres bevisstløse mor ble returnert til Norge.

HASTEINNKALT: Jøran Kallmyr svarte for den omstridte utsendelsen på Stortinget i ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HASTEINNKALT: Jøran Kallmyr svarte for den omstridte utsendelsen på Stortinget i ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) ble hasteinnkalt til Stortinget i ettermiddag, for å svare for den dramatiske transporten av Abbasi-familien i helga. Den afghanske familien, bestående av mor og tre barn på 16, 20 og 22 år, fikk avslag på asylsøknaden i fjor.

Da Politiets utlendingsenhet sendte dem ut i helga, var mor bevisstløs. Hun ble returnert til Norge, mens barna er i Istanbul, i påvente av å flys til Kabul.

Afghanistan: «Verdens farligste land»

- I går var jeg fylt av en intens skam. Dette er ikke en retursak, det er en deportering av tre søsken, inkludert et barn, til et ukjent land med bomberegn, hvor de ikke har nettverk. Norge er i europatoppen på uttransporteringer til Afghanistan. Landet er verdens farligste, ifølge Global Peace Index, sa Une Bastholm (MDG) på Stortinget.

Torhild Bransdal (KrF) og Bjørnar Moxnes (R) var også kritisk til sikkerheten i Afghanistan.

- Denne saken viser oss et spenn mellom menneskelige hensyn og innvandringsregulerende tiltak. Vi må spørre oss om det er rett å returnere et barn til et land som blir karakterisert som verdens farligste, sa Bransdal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer