Kallmyr

Kallmyrs au pair vil tilbake til Norge

Det bekrefter hennes advokat til Dagbladet

Au pairens advokat: Ingvild Boe Hornburg. Foto: Advokatfirmaet Elden
Au pairens advokat: Ingvild Boe Hornburg. Foto: Advokatfirmaet EldenVis mer

- Jeg har snakket med min klient og hun bekrefter at hun vil tilbake til familien Kallmyr, sier advokat Ingvild Boe Hornburg i advokatfirmaet Elden til Dagbladet.

- For oss var det som forventet, vi har ment at dette var en misforståelse fra dag en. Men vi er glade for at hun ble hørt i sin sak og at hun fikk fram sine argumenter.

Det sier justisminister Jøran Kallmy om at UDI nå har snudd i au pair-saken.

- Hun er så klart veldig glad nå, dette var et vedtak som gikk verst ut over henne. Hun risikerte å få sin drøm knust. Hun har ønsket å være au pair i Norge og andre steder, samle livserfaring og samle penger, slik at hun kunne åpne konditori hjemme på Filipinene, sier justisministeren videre.

- Er det noe du burde gjort annerledes?

- I etterpåklokskapens lys skulle vi gjort ting annerledes. Men jeg ser at praksisen rundt omkring nok har vært at man har flyttet inn hos vertsfamilien, sier Kallmyr.

- Jeg skal ikke komme med noe mer om hvordan regelverket burde være, for vi har en settestatsråd som håndterer regelverket for dette nå. Jeg skal ta en vurdering med lovavdelingen om dette skal tilbake til meg. Dette er ennå ikke avklart. Vedtaket kom for et par timer siden, så vi har ikke hatt tid til å vurdere det ennå.

Opposisjonen mener at ordningen bør endres?

- Som sagt, her må jeg vise til statsråd Sanner.

-Hva tenker du om reaksjonene på denne saken? Justisprofessor Andenæs mente blant annet at du måtte gå av.

- Ja, det var det en advokat som mente også. Men som advokat som jeg selv har vært , så pleier jeg som å sette meg inn i saker før jeg uttaler meg.

-Hva mener du med det?

- Det er min eneste kommentar til det.

- Kommer hun tilbake til dere nå?

- Vi håper virkelig at vi får til det. Nå skal jeg lese UDIs vedtak grundig for å se om det er noen andre byråkratiske fallgruver her nå, og dobbeltsjekke med UDI om det er greit. Men vi ønsker henne veldig gjerne tilbake, spesielt barna savner henne.

- Hva slags oppgaver skal hun gjøre hos dere?

- Det er noe så enkelt som at når jeg er borte nesten hver kveld, og vi har barn som skal kjøres til trening samtidig som vi har små tvillinger som er ikke kan etterlates alene, så kan au pairen se etter de minste i 20 minutter mens vi kjører til trening. Det er slike enkle ting en kan trenge hjelp til når en har så mange barn i familien. Det gjør at våre barn kan få gjøre som andre barn og delta i fritidsaktiviteter

- Hva tenker du om UDIs behandling av saken?

- Det er viktig at man behandler alle forvaltningssaker i tråd med forvaltningsreglene og utlendingsreglene. Det har nok vært en misforståelse i saken. Det er jo derfor vi har en klageadgang og omgjøringsadgang for vedtak, for å få fram nye momenter eller nyansere. Hele poenget er å oppklare misforståelser og på den måten viser denne saken også at systemet fungerer.

- Har du blitt behandlet annerledes fordi du er justisminister?

- Det blir bare spekulasjoner.

UDI bekrefter endring

- UDI mener at det ikke er sannsynlig at hun i det vesentlige har utført oppgaver som au pair for familien Kallmyr før fullstendig søknad var levert hos politiet. Det er derfor ikke lenger grunnlag for avslag, sier Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør oppholdsavdelingen i UDI

Han sier de ikke vil gå inn på detaljene om hvorfor de snur da saken fortsatt er taushetsbelagt.

Trond Olsen Næss Advokat, partner i Furuholmen Dietrichson til Dagbladet, støtter beslutningen.

- Det er klokt av UDI å omgjøre vedtaket. De tar ansvar for at det har vært uryddig informasjon om hvordan reglene skal tolkes og praktiseres. Kallmyr er også en erfaring rikere og vet nå at det kan være lett å trå feil på utlendingsfeltet. Det er nok mange som vil minne han på denne saken i fremtiden, sier han til Dagbladet.

Tidligere ble det kjent at justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate Norge 10. mai på grunn av brudd på utlendingsloven.

Avslag kom i retur

I pressemeldingen fra UDI står det at brevet med avslaget kom i retur og dermed ikke nådde au pairen. Dette omtales som en "uheldig omstendighet".

- Vi vet ikke hvorfor brevet kom i retur, men vi har sjekket adressen og den var korrekt fra vår side. Vi har sendt det til den adressen hun oppga og jeg legger til grunn at det Kallmyrs uten at jeg har sett brevet, sier Sjøholt.

Vil følge opp

Sjøholt bekrefter at saken er avgjort og at au parien nå kan fortsette hos familien Kallmyr

- Samtidig er det enkelte ting rundt saken som vi nok vil følge opp uten at jeg kan gå videre inn på det nå, sier han.

Sjøholt sier de også har sjekket hvorvidt det kan være andre saker med lignende omstendigheter, uten at de har funnet noen.

- Denne saken er spesiell, sier han.

Ser behov for klargjøring

Sjøholt sier de ser et behove for å klargjøre regelverket for andre institusjoner som jobber med au pairer.

- Det er klart at vi registrerer at det her er gitt ulik info om hvilke regler som gjelder. Vi mener om vi har vært klare på dette, men vi må være trygge på at vår info ikke kan misforstås.