Jøran Kallmyrs au pair

Kallmyrs tidligere au pair klager

Hevder klagen sendes i kveld.

I AU PAIR-TRØBBEL: Jøran Kallmyrs (Frp) au pair fikk 9. mai i år beskjed om å forlate Norge etter brudd på utlendingsloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I AU PAIR-TRØBBEL: Jøran Kallmyrs (Frp) au pair fikk 9. mai i år beskjed om å forlate Norge etter brudd på utlendingsloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Onsdag avslørte Aftenposten at Jøran Kallmyr, Fremskrittspartiets sjuende justisminister siden 2013, hadde en au pair boende hos seg i halvannen måned uten at hun hadde papirene i orden.

Kallmyr bekreftet også selv onsdag at au pairen bodde der, uten å jobbe. 9. mai ga UDI henne avslag på opphold i Norge og én dags frist på å forlate landet.

Tidligere i dag sa au pairen sin advokaten, Ingvild Boe Hornburg i advokatfirmaet Elden, at hun hadde sendt klagen til kvinnen, og rådet henne til å klage på UDIs vedtak.

Nå er det klart at klagen sendes i kveld.

Det skriver VG.

- Ja, jeg sender klagen i kveld, skriver au pairen sin advokaten, Ingvild Boe Hornburg, i en SMS til avisa.

Hun forklarer at den inneholder både klage på avslag om opphold i Norge og kvinnens tilsvar på varsel om utvisning.

Frist for å levere klagen var fredag.

E-post dialog

I saken er det sentralt hvorvidt au pairer som bytter vertsfamilier kan flytte inn hos en ny familie eller ikke før søknaden har blitt fysisk levert hos politiet.

Kallmyr har erkjent at han kan ha vurdert regelverket feil.

Tidligere torsdag kunne Dagbladet avsløre en e-post dialog mellom justisministerens kone, Torunn Smedal Kallmyr, og au pair byrået «Energy».

Den nåværende justisministeren erkjenner at han burde ha dobbeltsjekket den informasjonen før han lot au pairen flytte inn hos dem.

I e-posten sto det:

Kallmyrs tidligere au pair klager

«Hei Torunn,

Takk for dokumentene.

Au pairen har IKKE lov til å starte å jobbe for den nye vertsfamilie før hun har levert søknaden til politiet. XX har lov til å flytte til dere, men hun vil kunne starte å jobbe først den dagen hun har vært hos politiet. Hvis XX kommer til å få time hos politiet ETTER den 22.08, må side 2 være skrevet annerledes. Vi anbefaler derfor å forandre side 2 allerede nå, for sikkerhets skyld.

Kunne dere vennligst sende en ny side 2 av kontrakten hvor dere skriver «As soon as possible» som startdato, vil vi bytte side 2 i kontrakten. Har dere mulighet til å maile en ny side 2 til oss?

Med vennlig hilsen/Best regards,»

- Måten vi informerer kunder

Natalia Ravn-Christensen i Energy Au Pair har bekreftet at det var hun som sendte e-posten til Kallmyr-paret.

- Det er den måten vi informerer alle kunder på. Au pairer har lov til å bo i Norge mellom vertsfamiliene og det står ingenting i loven som forbyr henne å bo hvor hun vil i Norge, så lenge hun ikke jobber, har Ravn-Christensen sagt til Dagbladet.

Selskapet «Energy Au pair» er Norges største au pair-byrå, og fungerer som mellomledd mellom vertsfamilier og au pairer. Stridens kjerne i Kallmyr-saken er hvorvidt au pairer som bytter vertsfamilier kan flytte inn hos en familie eller ikke før en søknad er levert inn ved fysisk oppmøte hos politiet.