Kaloriforbud i amerikanske skoler

Skolemyndighetene i Texas har satt ned foten. En nulltoleranse overfor narkotika, våpen og fet mat (!) skal få amerikansk ungdom på rett kjøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt Texas i den amerikanske delstaten etter at de regionale skolemyndighetene innførte et forbud mot snacks og drikkevarer med høyt sukkerinnhold. Fra før har skolene et lignende forbud mot narkotika og våpen, og nå ønsker skolene å forby næringsmidler med minimal næringsverdi.

- Vi forhindrer tilgangen til tom kalorimat, for eksempel brus, tyggegummi, sukkertøy, og sukkerspinn. Dette er ting vi er rimelig sikre på at foreldrene ikke vil at barna deres skal spise til lunsj, sier Debbie Graves Ratcliffe ved Utdanningsbyrået i Texas til Fox News.

Men ikke alle er like begeistret for fettreduksjonen. John Doyle i Senteret for konsumenters frihet mener skolemyndighetene bruker ungdom som en brikke i kampen mot overvektige amerikanere.

- Dette handler om å kontrollere mennesker, og de gruppene som prøver å kontrollere hva vi spiser og drikker bruker unger som brikker i sitt spill. De prøver bokstavelig talt å ta over rollen som foreldre ved å fjerne foreldres rett til å bestemme hva barna deres skal spise, sier han.

Siden 1980 har antallet overvektige barn i USA doblet seg, og diverse helseinstanser i USA har allerede erklært at overvekt er et nasjonalt problem. I følge Fox vurderer nå 16 andre stater i USA å innføre de samme reglene som Texas. Dermed forsvinner cola-automaten og sjokolademaskinen fra skolegården.

- Overvekt er et problem, ikke bare for barn, men for alle amerikanere. Helsemyndighetene sier det brer seg som en epidemi, argumenterer Ratcliffe, og prøver å bringe hverdagen inn i amerikanske skoler igjen.

BANNLYST: Skolebarna i Texas kan se langt etter søtsaker. Skolemyndighetene forbyr næringsmidler med lav nytteverdi i skolene.