Latterliggjør Greta Thunberg

Kalt «forstyrret Messias» i Australias mest leste avis

Den svenske tenåringen får støtte fra kjendiser i USA og Australia. Nå slår hun selv tilbake etter kritikken.

SLÅR TILBAKE: «Jeg er virkelig "alvorlig forstyrret" ("deeply disturbed") over det faktum at disse hat- og konspirasjonskampanjene får fortsette og fortsette», svarer Greta Thunberg på angrepene mot henne i australske Herald Sun. Foto: NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: «Jeg er virkelig "alvorlig forstyrret" ("deeply disturbed") over det faktum at disse hat- og konspirasjonskampanjene får fortsette og fortsette», svarer Greta Thunberg på angrepene mot henne i australske Herald Sun. Foto: NTB ScanpixVis mer

I sin blogg i Rupert Murdoch-eide Herald Sun, som med sine 5,5 millioner månedlige lesere i alle kanaler er Australias mest leste, fyrer kommentatoren Andrew Bolt (59) løs mot klimaaktivisten Greta Thunberg (16).

«Ingen tenåring er mer sinnssykt innflytelsesrik enn Greta Thunberg, den dypt forstyrrede Messias for bevegelsen mot global oppvarming» , begynner den sterkt konservative Bolt sitt blå-glødende angrep mot Thunberg.

Latterliggjør diagnose

Det mange har reagert på, er at han gjør narr av Thunbergs asperger-diagnose.

«Jeg har aldri sett en så ung jente med så mange mentale forstyrrelser bli behandlet som en guru av så mange voksne», skriver Bolt.

Det har ikke gått upåaktet hen, verken hos Thunberg selv eller hennes mange støttespillere.

«Jeg er virkelig "alvorlig forstyrret" ("deeply disturbed") over det faktum at disse hat- og konspirasjonskampanjene får fortsette og fortsette bare fordi vi barn kommuniserer og handler på basis av vitenskapen. Hvor er de voksne», spør Thunberg på Twitter.

PRIS: Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 ble onsdag kveld tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende. Video: Privat / NTB Scanpix Vis mer

Kjendisstøtte

Hun får Twitter-støtte fra mange, og til dels høyt profilerte, personer, i land som Australia, USA og Sverige.

«I Australia, Greta, kaller vi et angrep fra den slitne, beige og engstelige mannen for å bli "Boltet" - det har hendt meg også, og jeg innså at det er en strålende ære», skriver forfatteren og Guardian-spaltisten Van Badham.

Hennes prisbelønte forfatterkollega Claire G. Coleman uttrykker seg like tydelig:

«Hei Greta. Jeg vil bruke denne anledningen til å be om unnskyldning for Andrew Bolt. Mannen er en idiot.»

Også den kjente feministiske forfatteren Naomi Wolf har kastet seg på med kommentarer til Thunbergs tweet.

- Intensiverer frykt

Det er likevel ingen tvil om at Andrew Bolt er en mann som leses og legges merke til av mange.

I bloggen sin skriver han sarkastisk om Thunbergs planlagte reise til USA, «hedningenes siste bastion, for å preke den globale oppvarmingstroen for amerikanerne. Selvfølgelig skal hun reise med en hurtiggående yacht, fordi hun nekter å fly og varme opp planeten», skriver han sarkastisk.

Angrepet har vekket internasjonal oppsikt, og omtales blant annet i The Guardian. Den britiske avisa har festet seg ved Bolts intense fokusering på Thunbergs diagnose, og at han til og med omtaler hennes yngre søster, som angivelig har «et spektakulært spekter av mentale forstyrrelser».

Enormt gjennomslag

«Hennes [Greta Thunbergs] intense frykt for klimaet er ikke overraskende fra en med forstyrrelser som intensiverer frykt», skriver Bolt - som på sin side mener at «bevisene tyder ikke på at menneskeheten står overfor dommedag».

Ikke uventet er Bolt sterkt kritisk til at den svenske tenåringen har blitt nominert til Nobels fredspris og har fått et enormt internasjonalt gjennomslag for sin klimaaktivisme.