Kalt inn på UDs teppe

Saga Petroleum fortsetter sin virksomhet i Iran og planlegger å opprette et offisielt kontor i Teheran neste år, selv om regjeringen ber næringslivet om å holde seg ute av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kalte Utenriksdepartementet Irans chargé d'affaires, Javad Fini, inn på teppet etter at det ble kjent at enda en savnet iransk forfatter er funnet død.

- Jeg synes Saga Petroleum skal vurdere sin virksomhet i Iran, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

I går ble kjent at ytterligere en iransk forfatter er savnet. Dagen før ble forfatteren Muhammed Mukhtar funnet død. I forrige måned ble den opposisjonelle Dariush Forouhar og hans kone drept. Det ble også forfatteren Javad Sharif. I går måtte Irans chargé d'affaires, Javad Fini, møte på teppet i UD.

- Han fikk beskjed om at norske myndigheter er bekymret over utviklingen i landet. Han fikk også overlevert en henstilling om at iranske myndigheter må etterforske disse sakene, sier pressetalsmann Ingvar Havnen til Dagbladet.

Diplomatisk

Forfatterdrapene passer ytterst dårlig med regjeringens bare 14 dager gamle bekjentgjøring om at Norge vil oppgradere forbindelsene med Iran og utnevne en ambassadør i landet i løpet av noen måneder.

- Med en ambassadør til stede vil vi være bedre i stand til å ta opp menneskerettigheter og demokratiutvikling. Men vi ønsker at næringslivet inntil videre viser tilbakeholdenhet, sier Havnen, og sikter først og fremst til Saga Petroleum.

Saga arbeider i dag med en teknisk studie av et leteområde ved Persiabukta. Og før fristen utløp for andre konsesjonsrunde tidligere i høst, sendte Saga like godt en søknad. Det kan tyde på at de ikke har tenkt å gi seg med det første.

Offisielt kontor

- Vi har allerede stiftet selskapet Sage Petroleum Iran, og vi har planer om å opprette et offisielt kontor i Teheran neste år, sier assisterende informasjonsdirektør i Saga Petroleum, Andreas Qvale, til Dagbladet.

Han legger til at Saga i løpet av neste år vil ta stilling til om selskapet skal fortsette sin virksomhet i Iran. Denne beslutningen vil bygge både på økonomiske og politiske vurderinger.

Lederen i den norske PEN-klubben, Kjell Olaf Jensen, går hardt ut mot Saga.

- Ser man i Saga hva slags regime de legitimerer og bygger opp under. Dersom svaret er nei, er selskapets ledere blinde. Er svaret ja, er selskapets ledere umoralske. Det går ikke an å gå fram slik, sier Jensen til Dagbladet.