Kalt inn på UDs teppe

Saga Petroleum fortsetter sin virksomhet i Iran og planlegger å opprette et offisielt kontor i Teheran neste år, selv om regjeringen ber næringslivet om å holde seg ute av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går kalte Utenriksdepartementet Irans chargé d'affaires, Javad Fini, inn på teppet etter at det ble kjent at enda en savnet iransk forfatter er funnet død.

- Jeg synes Saga Petroleum skal vurdere sin virksomhet i Iran, sier olje- og energiminister Marit Arnstad.

I går ble kjent at ytterligere en iransk forfatter er savnet. Dagen før ble forfatteren Muhammed Mukhtar funnet død. I forrige måned ble den opposisjonelle Dariush Forouhar og hans kone drept. Det ble også forfatteren Javad Sharif. I går måtte Irans chargé d'affaires, Javad Fini, møte på teppet i UD.

- Han fikk beskjed om at norske myndigheter er bekymret over utviklingen i landet. Han fikk også overlevert en henstilling om at iranske myndigheter må etterforske disse sakene, sier pressetalsmann Ingvar Havnen til Dagbladet.

Diplomatisk

Forfatterdrapene passer ytterst dårlig med regjeringens bare 14 dager gamle bekjentgjøring om at Norge vil oppgradere forbindelsene med Iran og utnevne en ambassadør i landet i løpet av noen måneder.

- Med en ambassadør til stede vil vi være bedre i stand til å ta opp menneskerettigheter og demokratiutvikling. Men vi ønsker at næringslivet inntil videre viser tilbakeholdenhet, sier Havnen, og sikter først og fremst til Saga Petroleum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer