Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kalte motparten for «fag- foreningshore» og «bonde»

Det går heftig for seg på skoledebatt. - Det er for mye tull og fjas, sier AUFs Heidi Lindebotten som opplevde å bli kalt hore på debatt i Bergen.

FÅR KJEFT: Erik Skutle (H/UH) mener han kalte Arbeiderpartiet for fagforeningshorer, og ikke siktet på Heidi Lindebotten. Foto: Privat
FÅR KJEFT: Erik Skutle (H/UH) mener han kalte Arbeiderpartiet for fagforeningshorer, og ikke siktet på Heidi Lindebotten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skoledebattene er i gang foran stortingsvalget, og ungdomspolitikerne er i gang med debatten på landets skoler. AUFs Heidi Lindebotten sier debattene er fylt med tull og fjas.

Lindebotten ble kalt for «fagforeningshore» av Unge Høyre-politikeren Erik Skutle under en skoledebatt på Arna yrkesskole.

BA.no skriver at han kalte meddebattantene «hore», «bonde» og «sosialistidiot».

- Jeg har aldri sagt idiot, sier Skutle til Dagbladet.

Skutle forteller at han under åpningsinnlegget sa at fire år med «sosialistene» i SV, «bøndene» i Sp og «fagforeningshorene» i Ap var nok.

- Hva er ei fagforeningshore?

- Det er noen som bryter med sine prinsipper for å få makt og innflytelse, mener han.

Skutle påpeker at han fremdeles står ved innholdet i formuleringen, men at han ikke ville brukt ordet igjen.

- Jeg vil på det sterkeste avvise at jeg har kalt en person ei hore; jeg mente Arbeiderpartiet som organisasjon, presiserer ungdomspolitikeren, som forøvrig ikke stiller til valg ved stortingsvalget i år.

- Helt normalt
Han hevder det er normalt med røff språkbruk i skoledebattene.

- Frp, Rødt, SV og Ap har vært mer tøffe i språket enn dette. Det er ikke noe nytt, mener han.

Skutle sier at han aldri har kalt noen for idiot, og at han aldri pekte ut noen som fagforeningshore eller bonde.

I år har ungdomspartiene i Hordaland skrevet under en avtale som går ut på at de ikke skal lyve og sjikanere hverandre i skoledebatter, for å få en mer seriøs og anstendig tone i debattene.

- Jeg mener jeg åpenbart ikke har løyet eller sjikanert noen. Jeg vil på det sterkeste understreke at jeg ikke har kommet med personangrep, sier Skutle som nok en gang angrer på ordbruken.

Han sier at ingen reagerte på ordbruken under debatten, men at det først var etter debatten at motdebattantene sa noe om det.

- De ordene jeg brukte kan ikke beskrives som sjikanerende. Det var verken intensjonen eller retorikken, sier han.

- Jeg ble kalt hore
AUFs Heidi Lindebotten mener det hadde vært andre ord i bruk dersom det var en gutt som debattant fra AUF.

- Jeg ble kalt for hore. Det kan hende han mente det på en annen måte, men jeg og resten av salen oppfattet det ikke sånn. Jeg er jente, og hore et et skjellsord. Det hadde vært noe annet med en gutt.

- Det er veldig unødvendig, mener Lindebotten.

- Han prøvde sikkert å sette det på spissen, men det er allerede så mye støy og bråk i en skoledebatt. Han må tenke litt mer over hva han sier.

Hun forteller at skoledebatten i Hordaland preges av en høyreside som hovedsaklig fokuserer på billig sprit og bensin.

- For mye tull
- Jeg synes det er for mye tull og fjas. Det er en tendens til å blåse opp populistiske saker som ikke har noe med politikken å gjøre. Det er synd det blir sånn, sier Lindebotten til Dagbladet.

Lindebotten mener Unge Høyre undervurderer velgerne med disse argumentene.

- Vi mener det er andre ting som er mye viktigere enn å senke avgiftene på sprit og bensin, og ønsker en større satsning på skole, eldreomsorg, utbedring av veier og lignende. Det er vanskelig å prate om det når Høyre og Frp bare fokuserer på populisme.

Hun mener Unge Høyre bør revurdere hvem de velger å sende på skoledebatter, og mener Skutle ikke bør få delta i skoledebattene i Hordaland fordi han brøt med reglene da han sjikanerte motdebattantene.

Unge Høyre-Aasheim beklager
Unge Høyre-leder Henrik Aasheim sier til Dagbladet at han synes det er veldig uheldig om en motdebattant opplever argumentene som personangrep.

- Jeg var ikke der, og vet ikke hvordan det skjedde, men det er irrelevant. Om en person opplever det sånn, så skal det beklages. Likevel skal det være en tøff og livlig tone på en skoledebatt, men det er viktig på at debatten holder seg på et seriøst nivå.

Aasheim forteller at det er fylkeslagene som velger ut debattantene som skal i kampen for moderpartiet.

- Vi bruker mye tid på skolering og taleteknikk, og det er ikke slik vi skal debattere i Unge Høyre, mener Unge Høyre-lederen.

- Hvordan er nivået på skoledebattene?

- Dette er det fjerde valgåret jeg er med på skoledebattene, og det er klart de har en helt annen form enn folkemøtene på NRK. Og det er bra. Elevene viser stort engasjement, men det er viktig at det aldri må bli useriøst. Det må handle om sakene og politikken.

Ifølge BT ringte Skutle til Lindebotten i etterkant av debatten for å beklage ordbruken. Lindebotten oppfattet ikke samtalen som en unnskyldning.

- Han ville bare beklage at jeg hadde misforstått, sier hun.

SVs Simen Willgohs har i ettermiddag rapportert ordbruken inn til fylkeskommunen, ifølge BA.

Etter dagens debatt ble Skutle enig med Unge Høyres stortingskandidat fra Hordaland, Eivind Nævdal-Bolstad, om at ordet ikke var heldig å bruke. Skutle er fra før erklært «persona non grata» i den Høyre-styrte Hordalands-kommunen Bømlo etter «friske» skoledebatter. 

- JEG BLE KALT HORE: Heidi Lindebotten (Ap/AUF) synes Unge Høyre bør revurdere hvem de velger å sende på skoledebatter. Foto: Privat
- JEG BLE KALT HORE: Heidi Lindebotten (Ap/AUF) synes Unge Høyre bør revurdere hvem de velger å sende på skoledebatter. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling