- Uryddig: KrF-leder Knut Arild Hareide (Krf) sparte ikke på kruttet under spontaspørretimen i Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- Uryddig: KrF-leder Knut Arild Hareide (Krf) sparte ikke på kruttet under spontaspørretimen i Stortinget. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Kalte Olje-Ola for «Skybert»

KrF-leder Knut Arild Hareide

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var under dagens spontanspørretime i Stortinget ordene falt.  KrF-lederen lurte på Ola Borten Moe (Sp) hadde tatt over rollen som den rødgrønne regjeringens «Skybert» - en rolle han trodde var forbeholdt koordineringssminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap).

Bakgrunnen var oljeministerens uttalelser om at det bør startes leteboring i Lofoten allerede til høsten.

«Skybert» Overfor Dagbladet forklarer Hareide ordvekslingen slik:

- Ola Borten Moe er statsråd, han er olje- og energidepartementets leder. Det er han 24 timer i døgnet. Skal han uttale seg, må han uttale seg om regjeringens politikk og som leder av departementet. Likevel tar han seg en privatpraktiserende runde, og det er der jeg lurer på om han opptrer som en Skybert - som en fantasifigur som får lov til å uttale seg om det han egentlig mener. Det mener jeg er uryddig, og det var et bilde på den uryddigheten jeg prøvde å få fram.

Hareide mener regjeringen og regjeringssjef Jens Stoltenberg (Ap) svekkes av saken, fordi Borten Moe skaper «full forvirring om hva som egentlig er regjeringens politikk».

- Det er umulig for opposisjonen å vite om det er olje- og energiministeren eller privatpersonen Ola Borten Moe som uttaler seg. Vi er usikre på: Er dette noe regjeringen står for, eller er det noe de ikke står for? sier Hareide til Dagbladet.

- Legitim debatt Stoltenberg selv tar «forvirringen» med full ro - selv om han medgir at solo-utspillet ikke var avklart med ham på forhånd. Det var ikke nødvendig, ifølge statsministeren.   

- Det Ola Borten Moe er veldig tydelig på, er at regjeringens politikk ligger fast. Og regjeringens politikk er at i denne stortingsperioden så skal det ikke åpnes for aktivitet i disse områdene. Men så sier han at for neste stortingsperiode, og den starter jo etter valget til høsten, så vil han anbefale at man åpner for aktivitet.

Statsministeren viser til at temaet «helt sikkert» skal diskuteres i både Ap og Sp i forkant av neste neste valg.

- Senterpartiet får jo først ta stilling til hva de mener på sitt landsmøte, og så når vi vinner valget i september skal vi møtes for å diskutere hva som blir regjeringens holdning for neste stortingsperiode. Men for inneværende periode ligger politikken fast, sier Stoltenberg. 

På spørsmål om oljeministeren kan ha private meninger om oljeboring i Lofoten, svarer Stoltenberg:

- Han kan ikke ha private meninger om hva som er regjeringens politikk der regjeringen har avklart politikk. Og på dette området har vi avklart politikk for nåværende stortingsperiode. For neste stortingsperiode må de ulike partiene stå fritt til å ha ulike meninger. Det må skilles veldig klart mellom hva som er avklart politikk for denne perioden og hva som er en legitim diskusjon for neste stortingsperiode.
 
- Uryddig Hariede kjøper ikke Stoltenbergs forklaring:

- Ola Borten Moe sier han vil ha prøveboring allerede høsten 2013. Da vet han at det ikke nytter for regjeringen å avklare den saken etter valget og eventuelt i en ny regjeringserklæring. Det er jo ikke sånn at oljeselskapene kan iverksette prøveboringen på den dagen og det tidspunktet regjeringen tar en beslutning. Det vil jo ta lengre tid. Så om han vil ha prøveboring i 2013, må det avklares tidligere, sier han til Dagbladet.  

   

    
 

     

Skybert? KrF-lederen lurer på om olje- og Energiminister Ola Borten Moe (Sp) for lov til å opptre som en rødgrønn fantasifigur. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Skybert? KrF-lederen lurer på om olje- og Energiminister Ola Borten Moe (Sp) for lov til å opptre som en rødgrønn fantasifigur. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer