Tucsons borgermester før Trumps velgermøte:

- Kalte oss voldtektsmenn og mordere

USAs president Donald Trump taler til velgerne i Tucson i vippestaten Arizona seint mandag kveld. Byens borgermester har ikke glemt hans tidligere uttalelser, og gir han en klar oppfordring.

KNALLHARDT OPPGJØR: Borgermester i Tucson i Arizona, Regina Romero, tar et knallhardt oppgjør med USAs president Donald Trump før han ankommer byen mandag kveld norsk tid. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB
KNALLHARDT OPPGJØR: Borgermester i Tucson i Arizona, Regina Romero, tar et knallhardt oppgjør med USAs president Donald Trump før han ankommer byen mandag kveld norsk tid. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intenst forsøk på å ta igjen Biden på meningsmålingene, har Trump lagt valgkampen til en rekke vippestater de siste dagene. Mandag er han i Arizona, klar til å tale til velgerne.

Men stemningen er amper. Meksikanere er blant de største innvandrergruppene i den vanligvis republikanskvennlige delstaten. Under valgkampen i 2016 hamret presidenten løs på denne folkegruppen, og kalte dem voldtektsmenn, kriminelle og mordere.

Det glemmer ikke borgermester i Tucson i Arizona, demokraten og latinamerikaneren Regina Romero. Her skal Trump gå på scenen ved midnatt norsk tid.

- Vi glemmer ikke at Trump erklærte sitt første presidentskap i 2016 ved å kalle latinamerikanere voldtektsmenn og mordere. Vi glemmer ikke at han benådet Joe Arpaio (sheriff i Phoenix i Arizona red.anm) som terroriserte oss i en årrekke. Vi glemmer ikke at han holdt barn i bur 45 minutter unna oss, sier hun i et intervju med MSNBC før møtet mandag kveld.

Trump sa under valgkampen i 2016 at han ville deportere samtlige som er i USA ulovlig, og at han ville bygge en mur mot grensen til Mexico, som de selv måtte betale for. Den tidligere sheriffen Arpaio som Romero sikter til, var tiltalt for misbruk av sin stilling ved grov diskriminering av minoriteter. Nyhetsbyrået AP har tidligere omtalt Trump-administrasjonens grensepolitikk, som har fått massiv kritikk for å ha atskilt barn fra illegale innvandrere på grensa til USA, og plassert dem i bur.

TETT I TETT: Opp mot 10 000 mennesker sto tett i tett på en flyplass i Ocala da Trump var på besøk. En av dem var Dave Thorsen (70). Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Mogen / AP. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

- Skylder oss penger

Romero peker også på at Trump skylder byen hennes penger. I et brev til presidenten skriver hun at Trump under valgkampen i 2016 tok i bruk Tucson Convention Center, et stort offentlig eid konferansesenter i byen. Dette skal ha kostet 80 000 dollar, tilsvarende rundt 744 000 norske kroner – et beløp han aldri skal ha betalt.

- I tillegg beregner vi at mandagens arrangement vil koste byen ytterligere 50 000 dollar, tilsvarende rundt 464 000 norske kroner, for sikkerhetstjenester. Siden dette er et kampanjearrangement, ber vi deg respektfullt om å refundere byen og dens skattebetalere for disse utgiftene, skriver Romero i brevet.

BORGERMESTER: Romero har sendt presidenten et brev før velgermøtet mandag kveld. Foto: Josh Galemore Arizona Daily Star / AP / NTB
BORGERMESTER: Romero har sendt presidenten et brev før velgermøtet mandag kveld. Foto: Josh Galemore Arizona Daily Star / AP / NTB Vis mer

Videre minner hun om coronarestriksjonene byen har innført i kjølvannet av pandemien.

- Tucsonans har gjort enorme ofre for å bremse spredningen av covid-19. 17. juni fattet rådhuset et enstemmig vedtak om å innføre krav om munnbind for personer på offentlige steder der det er vanskelig å overholde sosial distansering, skriver Romero i brevet.

Påminnelsen kommer etter at Trump natt til mandag holdt et folkemøte i Carson i Nevada. Et stort publikum møtte opp for å se ham tale, de fleste uten munnbind. Det fikk Nevadas guvernør, demokraten Steve Sisolak til å rase.

KOMPLISERT: Flere ganger har en presidentkandidat vunnet valget til tross for at han har færre stemmer enn motstanderen. Slik fungerer det amerikanske valgsystemet. Vis mer

Trenger velgerne

Meningsmålingene viser tett løp mellom Trump og Biden i en rekke viktige vippestater. Trump trenger de latinamerikanske stemmene, og prøver å skape begeistring ved å vise til at ledigheten blant dem var lav før coronapandemien brøt ut.

Denne delen av befolkningen har blitt hardt rammet av pandemien. I august var ledigheten bland folk med latinamerikansk bakgrunn på 10,5 prosent.

Trump lover å få fart på økonomien og mener Biden vil sette mulighetene for det i fare dersom han blir valgt.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer