Kalte politiet «jævla tullinger», frikjent i retten

Han kalte politiet «Jævla tullinger», nå er han blankt frifunnet, og tilkjent 7800 kroner i erstatning fra staten.

MISFORSTÅELSE: Advokat Christian Flemmen Johansen mener det er viktig at politiet lytter. Denne saken var en ren misforståelse, sier Johansen. Bildet er fra Hedemarken tingrett, der Christian Flemmen Johansen forsvarte ektemannen til Janne Jemtland som ble dømt for drap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MISFORSTÅELSE: Advokat Christian Flemmen Johansen mener det er viktig at politiet lytter. Denne saken var en ren misforståelse, sier Johansen. Bildet er fra Hedemarken tingrett, der Christian Flemmen Johansen forsvarte ektemannen til Janne Jemtland som ble dømt for drap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var i november i fjor den 32 år gamle mannen fra Lørenskog, skulle hjelpe sin overstadig berusede kjæreste hjem etter en fuktig kveld på byen i Oslo.

Politiet i Oslo mente at mannen hadde forsøkt å dra med seg en kvinne inn i en bil, og at han hadde oppført seg truende og aggressivt.

Kjæresteparet hadde vært på utestedet Monkey Bar med noen venner. Da de ved stengetid skulle hjem, var kjæresten – ifølge dommen i Oslo tingrett - svært beruset.

Ringte politiet

Utenfor utestedet kom kvinnen i snakk med en mannlige bekjent som ville ha henne med på nachspiel. Noe hun ikke ønsket. Da kjæresten hennes – 32-åringen – tok henne i hånda og ville ta henne med inn i en taxi, skal en av de bekjente mennene ha ringt politiet, og hevdet at en mann forsøkte å dra en kvinne inn i en bil.

Da politiet kom til stedet, startet spetaklet. Siden kvinnen nylig hadde avsluttet et langvarig forhold, og ikke ønsket å offentliggjøre at hun var i en ny relasjon, fortalte hun ikke til politipatruljen at de var kjærester. Derfor fikk politiet heller ikke med seg det på stedet, og 32-åringen ble pågrepet og satt håndjern.

I retten forklarte politistudenten som pågrep ham at han var beruset, vanskelig å snakke til, ufin og frustrert. Og at han hadde kalt politiet for «jævla tullinger».

Istedenfor en drosje hjem og påfølgende familieselskap dagen etter, havnet 32-åringen i fyllearresten.

Men da saken gikk for retten, valgte politiadvokat Dag Paulsen å frafalle påstanden om forsøk på kidnapping. I rettsboka heter det:

«Kjæresten til tiltalte forsøkte imidlertid å forklare politibetjenten at tiltalte ikke hadde gjort henne noe og at hun ikke ønsket å anmelde ham, da hun omsider skjønte at politiet trodde at han hadde prøvd å dra henne inn i en bil mot hennes vilje».

Ikke forulempelse

I frifinnelsesdommen fra Oslo tingrett heter det:

«At tiltalte i den konkrete situasjonen ble vanskelig å snakke til, ikke stod i ro og også ga uttrykk for frustrasjon ved å si at politiet var noen «jævla tullinger» da han ble påsatt håndjern, er etter rettens syn derfor ikke en form for adferd som må anses som forulemping, men heller som et uttrykk for misnøye over å bli misforstått».

«Skjellsordet som er brukt – «jævla tullinger» – er etter rettens syn ikke av de mest graverende, og må i den konkrete situasjonen anses som et forståelig uttrykk for frustrasjon. Retten kan heller ikke utover dette se at det er bevist at tiltalte ved sin adferd har utvist en aggressivitet mot politiet som må anses som forulemping».

Viktig å lytte

Dommer Mathilde Lund Meltvedt viste i dommen til den tidligere svært omtalte «rasshøl-dommen», hvor en mann i Hallingdal ble frikjent for å ha kalt en lensmannsførstebetjent «rasshøl». Den saken havnet til slutt i Høyesterett, som enstemmig slo fast at det ikke var en forulemping mot lensmannsbetjenten.

Oslo tingrett frikjente 32-åringen og påla samtidig staten å betale 7800 kroner i erstatning, slik at advokathonoraret ble dekket.

- Denne saken viser hvor viktig det er at politiet lytter. Dette var ikke et forsøk på å bortføre en kvinne, men en misforståelse, sier advokat Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden som forsvarte 32-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer