Birgitte Tengs-saken

- Kalte seg «Maud Angelica»

Johny Vassbakk skjulte sine fetisjer for kjæresten.

DRAPSTILTALT: Johny Vassbakk (52) sitter vendt bort fra ekskjæresten i retten. Illustrasjon: Ane Hem / NTB
DRAPSTILTALT: Johny Vassbakk (52) sitter vendt bort fra ekskjæresten i retten. Illustrasjon: Ane Hem / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Store deler av formiddagen har gått med til å høre forklaringen til en kvinne som mellom 2009 og 2014 var kjæreste med Johny Vassbakk (52). Kvinnen beskriver et forhold som stadig ble mer problematisk, hovedsakelig på grunn av 52-åringens fetisjer.

- Men jeg må si at vi har hatt mange gode stunder. Det synes jeg er viktig å få fram, sier kvinnen i vitneboksen.

Låste seg inn

Hun forklarer seg klart og tydelig, og framstår langt mer utadvendt enn den drapstiltalte eksen - som er vendt bort fra henne mens hun snakker. Bare én gang snur han hodet og ser på henne.

Det kommer fram at Vassbakk var hemmelighetsfull om fortida si da de to ble sammen. Fetisjene ble avslørt da hun kom for tidlig hjem fra en ferie med barna, og låste seg inn i sjøhuset hans, hvor han bodde.

- Jeg kom opp trappa og inn i stua. Der møter det meg et syn av masse undertøy, masse sko, masse bilder, telefoner og diverse, forteller kvinnen.

Hun trodde først at kjæresten hadde et forhold bak hennes rygg. Forklaringen var en annen.

- Det viste seg at han hadde ei nettside, hvor han utga seg for å være en kvinne, sier hun, og stopper opp og gråter.

Kontaktet 130 kvinner

Kvinnen forklarer at hun oppdaget at Vassbakk på sida kalte seg «Maud Angelica». Motivasjonen var å komme i kontakt med andre kvinner - 130 i tallet.

- Han sendte bilder, og fikk dem til å sende bilder. Da han ble konfrontert og jeg spurte om dette, endte det med at han slettet nettsida, forståelig nok, forteller hun.

Bildene Vassbakk delte med de andre kvinnene, var anonymiserte bilder av henne. Ekskjæresten sier hun ikke forsto hvorfor karmøyværingen følte en trang til å gjøre dette.

- Jeg sa: «Du er jo en pen mann, jeg skjønner ikke hvorfor du må utgi deg for å være dame». Men det er vel ikke alt man skal forstå, konstaterer hun.

Vassbakks fetisjer tærte mer og mer på forholdet. Kvinnen forteller at hun stadig fikk lovnader om at han skulle slutte - men ble skuffet gang på gang.

- Jeg hadde jo et håp om at ting skulle gå bra, sier hun.

UOPPKLART: Rettssaken skal avgjøre om drapet på Birgitte Tengs i 1995 blir oppklart etter 27 år. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen, Ralf Lofstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hadde bilder av datteren

Forholdet tok definitivt slutt etter at kvinnen fant bilder av sin egen datter i 20-årsalderen på en av Vassbakks enheter.

- Han hadde lagret bilder av min tidligere svigerdatter, kjæresten til en tanteunge av meg, og diverse andre jenter - både i familien og utenom, sier hun og gråter.

Kvinnen avsluttet nå forholdet, fordi Vassbakk «hadde gått veldig langt over streken».

- Han ble veldig lei seg. Jeg tror han skjønte at nå hadde han gjort noe som ikke var akseptabelt, forklarer hun.

- Svart i øynene

Eksen beskriver også den drapstiltalte mannen som unnvikende når det gjaldt å snakke om ubehagelige ting. Noen ganger kunne han bli «veldig, veldig sint».

- Han ble svart i øyene, og nesten frådet. I perioder ble han så sint at han ved flere anledninger knuste PC-er og en DVD-spiller, forteller hun.

Ved en anledning slapp Vassbakk henne i golvet så hun mistet pusten, og en annen gang knyttet han neven mot henne - men hun understreker at det aldri kom til ren vold.

- Har du tenkt tanken om at han var i stand til å ta livet av noen? spør Vassbakks forsvarer Stian Kristensen.

- Nei. Det tror jeg ikke. Jeg kan ikke se for meg at han har gjort noen så vondt, svarer eksen.

Vassbakk nekter straffskyld for drapet på Birgitte Tengs for 27 år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer