Kalte Taliban "brødre" etter blodig angrep

Afghanistans president Hamid Karzai kaller Taliban for hans brødre, og ber dem om å samarbeide.

"BRØDRE": Afghanstans president Hamid Karzai  i Kabul idag. EPA/S. SABAWOON
"BRØDRE": Afghanstans president Hamid Karzai i Kabul idag. EPA/S. SABAWOONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentens utstrakte hånd kommer to dager etter at opprørere knyttet til Taliban angrep parlamentet og ambassadestrøket i Kabul med granatdrevne raketter og tunge håndvåpen på søndag.

Stor aksjon
11 soldater fra de afghanske sikkerhetsstyrkene, og 35 opprørere, lå døde igjen etter et angrep som varte i 18 timer. Utenlandske soldater - blant dem norske - måtte delta for å nedkjempe Taliban. Likevel omtaler president Karzai angriperne som «brødre».

- Noen i den afghanske regjeringen og i media kritiserer meg for å si at Taliban er brødre. Men jeg vil ikke gi opp, sa Karzai idag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Helgens angrep - som Taliban selv kalte starten på sin våroffensiv - viser hvor sterke Taliban er. Godt opp mot 100 tungt væpnete soldater, raketter og utstyr måtte fraktes inn i hovedstaden før angrepet kunne starte. Det skjedde uten at verken NATOs eller Afghanistans egen etterretning oppdaget det. I går kritiserte Karzai NATOs etterretning for ikke å ha avslørt angrepet.

Utstrakt hånd
Men idag var den en utstrakt hånd til Taliban det handlet om. I sin appell til Taliban sa Karzai.

- Dere gjorde ingen ting for islam, dere gjorde ingen ting som fremmet Afghanistans uavhengighet, og dere gjorde ingen ting for landets folk, frihet eller utvikling, sa Karzai. Før han avsluttet med en anklage.

- Dere bidro til å forlenge utlendingenes tilstedeværelse. Dere ga utlendingene på påskudd til å bli, sa Karzai. USAs president Barack Obama har sagt at amerikanske styrker skal ut av Afghanistan, seinest i løpet av 2014. Men mange land som deltar med styrker har et press på seg for å få soldatene hjem før det.

Tilliten mellom den den afghanske regjeringen og alliansen som slåss på deres side er tynnslitt.

- Washington er trygg og stille, og folker lever trygt. London er det samme. Men afghanere var i panikk, og led religiøst og økonomisk, sa Karzai om NATOs manglende evne til å hindre angrepet fra Taliban på søndag. De vestlige soldatene i Afghannistan har blitt mer og mer upupulære over lang tid. Episoder med brenning av koranen har ført til demonstrasjoner og angrep på alliansens soldater har utartet til opptøyer der flere har blitt drept.

Taliban suspenderte fredssamtaler med USA i mars.