SLAKTET AMERIKANSK POLITIKK: Den kjente og anerkjente amerikanske økonomen Jeffrey Sachs brukte sitt foredrag under Starmus-festivalen i Trondheim til å slakte det amerikanske politiske systemet. Han kaller hele systemet for korrupt. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: AFP / NTB Scanpix
SLAKTET AMERIKANSK POLITIKK: Den kjente og anerkjente amerikanske økonomen Jeffrey Sachs brukte sitt foredrag under Starmus-festivalen i Trondheim til å slakte det amerikanske politiske systemet. Han kaller hele systemet for korrupt. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Vitenskapsfestivalen Starmus:

Kalte Trumps klimaavgjørelse for «sosiopati» og ba verdens rikeste punge ut for det grønne skiftet

Han er rådgiver for FN og en av Trumps største kritikere. I dag tok den kjente økonomen Jeffrey Sachs et oppgjør med det amerikanske politiske systemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Først trakk Trump USA ut av Parisavtalen, deretter sa rådgiverne hans at presidenten vet at klimaendringer eksisterer. Jeg vil karakterisere det som «ren sosiopati».

Det sa den verdenskjente økonomen Jeffrey Sachs til en fullsatt sal i Trondheim spektrum under vitenskapsfestivalen Starmus onsdag ettermiddag.

Sachs har vært rådgiver for FNs generalsekretærer og er professor i bærekraftig utvikling og helsepolitikk ved Columbia University i New York.

Ved siden av sitt arbeid med nye demokratier og problemøkonomier i tidligere kommuniststater, har han det siste året gjort seg særlig bemerket for sin krasse kritikk av USAs president Donald Trump.

Det var i sistnevnte spor han valset videre i Trondheim da han holdt foredraget ved navn «Hvordan kan vi overleve Trump, klimaendringer og andre globale kriser?»

- Vi har ikke et fungerende demokrati

Men det var ikke bare USAs president som fikk høre det. Hele det amerikanske politiske systemet ble onsdag ettermiddag gjenstand for en solid hudfletting fra den høyt respekterte og anerkjente økonomen.

- Vi har per i dag ikke et fungerende demokrati. Vi har et demokrati hvor pengene rår. Forsiktig politisk vitenskap viser at utfallet av amerikansk politikk blir i overveldende stor grad diktert av de aller rikeste. De fattigste har ingenting å si, sa Sachs.

Han kalte Trump i bunn og grunn en nikkedukke for store lobbyorganisasjoner. Det samme mener Sachs nær sagt alle amerikanske politikere er.

- Det var ikke bare Trump som sa at vi skulle trekke oss ut av Parisavtalen. Det var mange republikanske senatorer som krevde det samme, sa Sachs, og viste så fram en oversikt over hvorfor han mente det var sånn.

39 republikanske senatorer som ikke har fått valgkamppenger fra lobbyorganisasjoner som representerer oljebransjen, mente USA burde bli værende i Parisavtalen. De som hadde fått penger fra oljebransjen, var motstandere, hevder Sachs.

- En kamp vi kan vinne

Derfor er problemet det Sachs beskriver «mørke penger», og selskapene og personene pengene kommer fra. For å virkelig gjøre endringer, er det disse man må ta et oppgjør med, og ikke politikerne, mener økonomen.

Da kan verden plutselig gjøre framskritt på en rekke områder, som for eksempel global oppvarming.

- Dette er en kamp vi kan vinne, absolutt. Det er bare noen få av dem, og det er 7,5 milliarder av oss, og vi vil ha en trygg planen. Vi vil ha trygghet, bærekraftige samfunn. Det er innenfor budsjett og det er mulig å få til med dagens teknologiske muligheter, sa Sachs.

Han har nemlig regnet på for eksempel hvor mye det vil koste å avvikle all næring som som utvinner fossilt brennstoff.

- De estimerte kostnadene ved å avvikle all karbonbasert industri er én prosent av hele verdens BNP. Til sammenligning koster vold, krig og militæret verden 13 prosent av verdens BNP, sa økonomen.

Samtidig har noen få tusen mennesker i verden nok penger til å løse for eksempel global oppvarming, hevdet Sachs.

- Vi kan hjelpe de rikeste å finne mening med tusentallet milliarder de har. Det er for eksempelvis millioner som lider under ekstrem fattigdom, og mange dør.