VAR FEMBARNSMOR:  Kaltum Mohamed ble intervjuet av AP TV da FN erklærte hungersnød i Shabelle-regionen 20. juli.  Siden da har hun mistet fire av sine fem barn. Foto: AP Photo/APTN/Scanpix
VAR FEMBARNSMOR: Kaltum Mohamed ble intervjuet av AP TV da FN erklærte hungersnød i Shabelle-regionen 20. juli. Siden da har hun mistet fire av sine fem barn. Foto: AP Photo/APTN/ScanpixVis mer

Kaltum har mistet fire barn på tre uker

29 000 somaliske barn under fem år døde av sult de siste 90 dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kaltum Mohamed sitter alene ved siden av en liten jordhaug. Det er hennes barns grav, og det finnes tre like graver.

For bare tre uker siden var Mohamed mor til fem små barn. Men sultkatastrofen som har rammet Somalia har kostet fire av dem livet. Hun har bare en datter igjen.

Nyhetsbyrået AP traff Mahamed da FN erklærte hungersnød i Shabelle-regionen 20. juli. Barna sultet i hjel foran øynene på henne og mannen mens de var på vei vekk fra det hardt rammede området, mot Somalias hovedstad for å søke hjelp.

Da barna ble syke, tok de dem med på sykehus, men de hadde ikke råd til å betale for behandlingen barna trengte.

29 000 barn døde Mohamed er langt fra den eneste moren somaliske moren i sorg. Tørken og sultkatastrofen har kostet 29 000 barn under fem år livet i det sørlige Somalia bare de siste 90 dagene, ifølge beregninger gjort av amerikanske myndigheter.

FN estimerer at 640 000 somaliske barn er akutt underernært, noe som tyder på at dødstallene vil stige.  Store mengder nødhjelp er på vei inn i landet, men svært lite kommer til det sørlige Somalia der det er et desperat behov for mat.

Den al-qaida assosierte gruppen al-Shabab kontrollerer store deler av området og insisterer på at det ikke er noe sult, ifølge AP.

De har forbudt alle hjelpeorganisasjoner adgang til området, bortsett fra internasjonale Røde kors.

Sult i flere land Onsdag erklærte FN hungersnød i tre nye områder i Somalia.  Tallet på hungersnødsoner i landet er dermed oppe i fem.

En offisiell erklæring av hungersnød innebærer at to voksne eller fire barn per 10 000 mennesker dør av sult daglig, og over 30 prosent av befolkningen lider av akutt underernæring.

Flere land på Afrikas horn lider under hungersnøden som blant annet kommer på grunn av den verste tørken i området på 60 år. I tillegg til Somalia er 3,5 millioner mennesker i Etiopia og 2,7 millioner i Kenya rammet av hungersnød.

BEGRAVER SINE BARN:  Kaltum Mohamed har måttet begrave fire barn på tre uker. Foto: AP Photo/APTN
BEGRAVER SINE BARN: Kaltum Mohamed har måttet begrave fire barn på tre uker. Foto: AP Photo/APTN Vis mer