TAR OVER MAKTA: Kamal Ganzouri (nummer to f.h.) er tilbake i statsministerstolen i Egypt, melder internasjonale medier i kveld. Arkivfoto: Reuters/Scanpix
TAR OVER MAKTA: Kamal Ganzouri (nummer to f.h.) er tilbake i statsministerstolen i Egypt, melder internasjonale medier i kveld. Arkivfoto: Reuters/ScanpixVis mer

Kamal Ganzouri (78) er Egypts nye statsminister

Militærrådet har utpekt ny statsminister i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Militærrådet i Egypt har bedt tidligere statsminister Kamal Ganzouri om å danne en ny regjering.

Ifølge Sky News har Ganzouri akseptert forespørselen.

Tjenestegjorde under Mubarak Militærrådet hadde møter med Ganzouri torsdag, og han skal ha akseptert anmodningen om å sette sammen en ny regjering, ifølge statlige medier i Egypt. Ganzouri var statsminister i Egypt fra 1996 til 1999. Mange egyptere har sett på ham som en tjenestemann som ikke har vært preget av korrupsjon, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Men, påpeker NTB, det at han har tjenestegjort under tidligere president Hosni Mubarak kan likevel komme til å opprøre de som krever et fullstendig brudd med det tidligere regimet.

Harde kamper Nyheten om Ganzouri kommer i kjølvannet av urolighetene som har herjet på Tahrir-plassen i Kairo de siste dagene.

Over 3000 rapporteres skadd etter sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti på Tahrir-plassen. Human Rights Watch har slått alarm etter at det har vist seg at 22 av de som er bekreftet omkomne etter kampene døde av skuddskader. Flere av dem var skutt i hodet.

Demonstrantene har protestert mot militærrådet som har hatt makten etter at Hosni Mubarak gikk av.

Militærrådet sier de er lei for at flere demonstranter er blitt drept under kampene på Tahrir-plassen. Unnskyldningene har ikke blitt akseptert av demonstrantene som mener militærmakten mangler troverdighet.

Krever umiddelbar endring Militærrådets leder, Muhammed Hussein Tantawi, sa i en kort tale tirsdag kveld at det egyptiske militæret ikke hadde noen intensjoner om å tviholde på makta i landet, og lovet at et nytt presidentvalg vil bli holdt før juli neste år.

Det holdt likevel ikke for de mange tusen demonstrantene i hovedstaden Kairo og andre byer som krever umiddelbar overgang til sivilt styre.

Dagbladet kommer med mer.