Kamala Harris blir Bidens visepresidentkandidat

Senator Kamala Harris blir Joe Bidens visepresidentkandidat i høstens valg, som første svarte kvinne noensinne.

Publisert
Sist oppdatert

I 21-tiden norsk tid meldte flere amerikanske medier at Joe Biden (77), demokratenes antatte presidentkandidat til høstens valg, skulle kunngjøre sin kandidat til visepresident i dag.

En drøy time senere melder NBC News at Kamala Harris (55) blir Bidens visepresidentkandidat. Senatoren fra California har vært en av favorittene til stillingen.

Joe Biden skriver på Twitter at det er en stor ære for han å kunngjøre at Kamala Harris er hans «running mate».

- Da Kamala var statsadvokat, jobbet hun nært med Beau. Jeg så på mens de gikk etter de store bankene, løftet opp arbeidsfolk og beskyttet kvinner og barn fra misbruk. Jeg var stolt da, og jeg er stolt over å ha henne som min partner i denne kampanjen nå.

Beau er Bidens sønn, som døde av hjernekreft i 2015.

En time etter Bidens kunngjøring kommer hans visepresidentkandidat med sin egen, første reaksjon på Twitter:

- Joe Biden kan samle det amerikanske folk fordi han har brukt livet til å kjempe for USA. Som president vil han bygge et Amerika som lever opp til våre idealer. Jeg er beæret over å slutte meg til han som kandidat til å visepresident, og jeg skal gjøre hva som kreves for at han blir vår sjef, skriver Harris.

Hun og Biden kommer onsdag til å opptre sammen for første gang i Bidens hjemby Wilmington i Delaware onsdag ettermiddag, og de blir begge nominert på Demokratenes virtuelle landsmøte i Milwaukee neste uke.

Kamala Harris. Foto: AP
Kamala Harris. Foto: AP Vis mer
Joe Biden. Foto: AP Photo/Andrew Harnik
Joe Biden. Foto: AP Photo/Andrew Harnik Vis mer

Harris har indisk mor og jamaicansk far, og ifølge NBC News kan hun nå bli USAs første kvinnelige visepresident, i tillegg til den første svarte og asiatisk-amerikanske.

- Du gjør mange viktige beslutninger som president. Men den første du gjør, er hvem du velger som din visepresident. Jeg har besluttet at Kamala Harris er den beste personen til å hjelpe meg i kampen mot Donald Trump og Mike Pence, og deretter for å lede denne nasjonen fra januar 2021, skriver Biden i en e-post fra kampanjen til sine støttespillere.

Det var knyttet stor spenning til hvem Biden ville velge. Det er en god stund siden han lovet at det skulle bli en kvinne, og mange mente at han burde velge en svart kvinne - spesielt på grunn av Black Lives Matter-bevegelsen.

- Hans valg vil sette i gang en ny, intens fase av presidentkappløpet, skrev New York Times før kunngjøringen.

Personer nært knyttet til prosessen sa til CNN at den har vært tungt påvirket av nasjonens oppgjør med rasisme. I juli sa Biden at han vurderte fire svarte kvinner til stillingen som hans visepresidentkandidat.

Fakta om Kamala Harris

 • Født 20. oktober 1964 i Oakland, California. Har indisk mor og jamaicansk far. Gift, ingen egne barn.
 • Utdannet jurist og utnevnt til assisterende statsadvokat i Alameda County i 1990.
 • Ble som første svarte kvinne valgt til justisminister i California i 2011, en posisjon hun hadde til 2017 da hun ble valgt inn i Senatet for demokratene.
 • Kunngjorde i januar 2019 at hun ville forsøke å bli partiets presidentkandidat, men trakk seg i desember og ga sin støtte til Joe Biden.
 • Har som senator blant arbeidet for helsereform, forbud mot angrepsvåpen og progressiv skattereform.
 • Ble nevnt som mulig justisminister under president Barack Obama, samt som mulig dommer i høyesterett.

  (NTB)

Kamala Harris har som nevnt vært en av favorittene, men spesielt i slutten av juli skapte Biden spekulasjoner rundt hvem han ville velge. Det var et bilde tatt av nyhetsbyrået AP som skapte overskrifter i amerikanske medier. Biden ble fotografert med et notat i hendene, hvor Harris' navn stod øverst.

Videre fulgte en rekke punkter om senatoren:

 • Bærer ikke nag
 • Promoterte kampanjen med meg og Jill (Bidens kone journ.anm.)
 • Talentfull
 • God hjelp for kampanjen
 • Stor respekt for henne

At punktet om å ikke bære nag kunne dreie seg om en debatt i fjor sommer, hvor Harris gikk til angrep mot Biden for å ha samarbeidet med senatorer som på 70-tallet forsvarte raseskille.

Biden forsikret at han slett ikke støttet rasister og forsvarte samarbeidet med at det var nødvendig for å få andre politiske saker gjennom. Etter debatten ble Biden kraftig svekket i målingene, mens Harris kom styrket ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer