Presidentvalget i USA:

Kamala Harris hyllet sin døde mor

- Hun trodde dypt på USA, sier Kamala Harris om sin indiske mor.

FØRSTE KVINNELIGE VISEPRESIDENT: USAs neste visepresident, Kamala Harris, gikk på talerstolen etter at seieren til demokratene var et faktum 7. november. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kamala Harris blir historisk som den første kvinnen, den første med afroamerikansk bakgrunn og den første med indisk bakgrunn som blir visepresident i USA.

Da den 56 år gamle Kamala Harris holdt en tale natt til søndag norsk tid, benyttet hun anledningen til å hylle sin indiske mamma Shyamala Gopalan Harris, som døde av kreft i 2009.

- Hun trodde så dypt på et USA hvor stunder som dette er mulige, sa Kamala Harris.

NÆRT FORHOLD: Kamala Harris brukte sin første tale som nyvalgt visepresident for Joe Biden til å hylle sin døde mor Shyamala Gopalan Harris. Dette bildet er tatt i 2007. Foto: Kamala Harris campaign / AP/ NTB.
NÆRT FORHOLD: Kamala Harris brukte sin første tale som nyvalgt visepresident for Joe Biden til å hylle sin døde mor Shyamala Gopalan Harris. Dette bildet er tatt i 2007. Foto: Kamala Harris campaign / AP/ NTB. Vis mer

- Da hun kom hit fra India, 19 år gammel, så hun kanskje ikke for seg dette øyeblikket. Men hun trodde så dypt på et Amerika hvor et øyeblikk som dette er mulig. Så jeg tenker på henne og generasjonene av kvinner. Svarte kvinner. Asiatiske. Hvite. Latinamerikanske. Urfolket. Kvinner som gjennom vår nasjons historie har banet veien for dette øyeblikket i kveld. Kvinner som kjempet og ofret så mye for likestilling og frihet og rettferdighet for alle. Inkludert de svarte kvinnene som altfor ofte blir oversett, men så ofte beviser at de er ryggraden av vårt demokrati, sa Kamala Harris.

Nært forhold til moren

Hun har ved flere anledninger i presidentvalget fortalt om sitt nære forhold til moren.

MED MOREN: Dette bildet fra 1970 viser Kamala Harris sammen med søstra Maya og moren Shyamala. Bildet er tatt utenfor leiligheten i Berkeley, California. Foto: Kamala Harris campaign/ AP/NTB Scanpix.
MED MOREN: Dette bildet fra 1970 viser Kamala Harris sammen med søstra Maya og moren Shyamala. Bildet er tatt utenfor leiligheten i Berkeley, California. Foto: Kamala Harris campaign/ AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Moren min oppdro meg og min søster, og hun var en tøff dame. Moren min var bare 1,5 meter høy, men hvis du noen gang hadde møtt henne, ville du trodd at hun var 3 meter høy, sa Kamala Harris ifølge CNN.

Takket Joe Biden

I over 200 år har USAs politiske toppsjikt i all hovedsak bestått av hvite menn. Harris sa at dette er et bevis på Joe Bidens karakter. Hun takket Biden for å være modig nok til velge en kvinne som visepresidentkandidat.

- Jeg er den første kvinnen i Det hvite hus, men jeg kommer ikke til å være den siste, sa Harris.

FORKJEMPER: Shyamala Gopalan kjempet for borgerrettighetene i USA da hun gikk på Berkeley universitetet i California. Her er hun sammen med venninna Lenore Pomerance. Foto: Kamala Harris campaign/AP/NTB Scanpix.
FORKJEMPER: Shyamala Gopalan kjempet for borgerrettighetene i USA da hun gikk på Berkeley universitetet i California. Her er hun sammen med venninna Lenore Pomerance. Foto: Kamala Harris campaign/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Kamala Harris var svært tett knyttet til sin mor. Gopalan kom til USA for å studere på University of California. Finansiert av foreldrenes pensjonspenger forlot hun Chennai i India, og tok en utdannelse innen biomedisin i California. Hun ble værende i USA etter hun var ferdigutdannet, og ble seinere gift med Donald J. Harris, en økonomiprofessor ved Stanford University, som hadde innvandret som student fra Jamaica.

Rådgiver for Hillary Clinton

Ekteskapet varte i åtte år, og sammen fikk de to døtre: Kamala og Maya. Advokaten Maya Harris (53) jobbet som rådgiver for Hillary Clinton da hun stilte som presidentkandidat i 2016, og i år var hun kampanjeleder for sin storesøster Kamala.

Foreldrene skilte seg da Kamala var bare sju år gammel. Da hun var 12 år flyttet hun og Maya til Montreal i Canada sammen med sin mor, hvor hun begynte på en franskspråklig skole.

Juridisk karriere

I 1981 flyttet Kamala Harris tilbake til USA, hvor hun åtte år seinere ble uteksaminert som jurist fra Howard University i Washington D.C. og University of California. Hun gjorde raskt karriere, først som aktor i Alameda County før hun ble aktor og distriktsadvokat i San Francisco.

Hun var den første svarte kvinnen som ble valgt til justisminister i California i 2010, en posisjon hun hadde til 2017 da hun ble senator for Demokratene. Hun lovte å beskytte svarte velgere mot den da nyvalgte presidenten Donald Trump.

USAS NYE PRESIDENT: USA har talt, Joe Biden blir USAs neste president. Dette hadde han å si på talerstolen etter seieren. Vis mer

Harris har flere ganger understreket at hun vil jobbe for interessene til svarte velgere i USA. I valgkampen har hun blant annet understreket at hun vil vise at Demokratene forstår at svarte velgere er rammet uproporsjonalt hardt av coronapandemien, samt mangeårig økonomisk og sosial ulikhet.

Presidentkandidaten

I januar i fjor kunngjorde Harris at hun ville stille som presidentkandidat og ble hyllet av 20 000 mennesker på en kampanjereise i hjembyen Oakland. Det ble imidlertid tidlig klart at hun ikke hadde den støtten som skulle til for å bli Demokratenes presidentkandidat, så hun trakk seg fra kampanjen etter mindre enn ett år.

I stedet valgte Biden henne som visepresidentkandidat – og der lyktes hun fra første stund. Ikke minst med sin evne til å skaffe økonomisk støtte. I løpet av de første 48 timene etter at Biden kunngjorde at han hadde valgt Harris, mottok han 48 millioner dollar i donasjoner til kampanjen, ifølge Reuters.

TAKKNEMLIG: Senator Kamala Harris fra California talte i natt til demokratenes landsmøte og takket for å være formelt nominert som partiets visepresidentkandidat. Vis mer

Under kampanjen har Harris fortalt mye om seg selv, om sin bakgrunn som innvandrerdatter, om sin kjærlighet til matlaging og rollen som stemor.

«Mammala»

Kamala Harris giftet seg i 2015 med Douglas Emhoff, som har to barn i 20-åra fra et tidligere ekteskap. Siden ekteskapet med Emhoff har Harris blitt «Mammala» for sønnen Cole og datteren Ella, fordi de tre er enige om at de ikke likte begrepet «stemor», ifølge ELLE.

Da Harris introduserte Joe Biden i sin tale natt til søndag, omtalte hun ham som en leder barna kunne se opp til.

Inspirasjon

Når Kamala Harris åpner dørene til Det hvite hus som den første kvinnelige visepresident i januar neste år, vil hun selv være til inspirasjon for kvinner og jenter over hele verden. Da vil hun kanskje legge sin mors ord på minne.

- Kamala, du er kanskje den første til å gjøre mange ting, men sørg for at du ikke blir den siste, sa moren Shyamala Gopalan Harris før hun døde.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer