Kambodsjas høyesterett oppløser opposisjonspartiet

Kambodsjas høyesterett har besluttet å oppløse landets største opposisjonsparti, Kambodsja National Rescue Party (CNRP). 

STRENG: Kambodsjas statsminister Hun Sen har slått hardt ned på all opposisjon. Foto: Heng Sinith/AP/NTB scanpix
STRENG: Kambodsjas statsminister Hun Sen har slått hardt ned på all opposisjon. Foto: Heng Sinith/AP/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet/NTB): I tillegg har 100 av CNRPs politikere blitt utestengt fra politisk virke i fem år.

- Slutten på demokratiet

CNPR-politikeren Mo Sochua er en av dem som kritiserer den autoritære statsminister Hun Sen.

- Dette er slutten på det reelle demokratiet i Kambodsja, sier Sochua til BBC.

Som flere andre opposisjonspolitikere har hun flyktet fra hjemlandet.

- Det internasjonale samfunnet kan ikke la demokratiet i Kambodsja dø, ved å nekte å innse at mannen de har hatt å gjøre med de siste tre årene er en diktator.

Konflikt

I forkant av valget i Kambodsja i 2018 har Kambodsjas statsminister blitt anklaget for å svekke opposisjonen i landet. Torsdagens dom fra kambodsjansk høyesterett ses på som det nyeste autoritære trekket fra Hun Sen.

Myndighetene har anklaget landets største opposisjonsparti CNRP for å ha planlagt statskupp.

Tre tiår

Hun Sen har vært statsminister i landet i 32 år, men har de siste årene mistet popularitet. Han har slått ned på kritisk presse og politikere, og i september ble opposisjonslederen Kem Sokha pågrepet og fengslet for «forræderi». Siden har 20 av CRNPs politikere flyktet fra landet etter trusler om pågripelser.

– Hun Sen vil ha et valg der han slipper å bli utfordret av en opposisjon, sa Phil Robertson, assisterende direktør i Human Rights Watch i Asia, den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer