Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamel født i Dyreparken

For første gang på over ti år. - Veldig gøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang på over ti år er det født en sunn og frisk kamelkalv i Dyreparken i Kristiansand. En stolt og glad veterinær og dyrefaglig ansvarlig Rolf-Arne Ølberg hjalp selv til med forløsningen.

- Fødselen gikk bra, og kalven kom seg greit på beina. Det er veldig gøy, sier Ølberg til Dagbladet.

Trengte hjelp Det første døgnet er kritisk for enhver nyfødt kalv, siden den må få i seg moras råmelk. Til dette trengte den lille nyfødte hunnkalven på 36 kilo litt starthjelp.

- Den søkte melk i innredningen, så vi måtte hjelpe til med å holde den inntil moren og ga flaske de første dagene. Men nå finner den jurene selv og drikker fint, sier veterinæren.

Han forteller at kalven foreløpig er noe skjult for publikum, men at Dyreparken håper å få lagt mer til rette for framvisning de nærmeste dagene.

Kamelhunner går drektige i 13 måneder, men det var ikke før tre-fire uker før fødselen i forrige uke at personalet oppdaget at det var en kalv på vei.

- Moren, Linda (18), begynte å bli større og få litt jur og melk, men ellers er det ikke lett å se, sier Ølberg.

Ny hann En kalv ble riktignok født i Dyreparken for få år siden - men den døde dessverre det første døgnet. Med det nylige tilskuddet teller nå kamelbeholdningen én hann og tre hunner.

- Vi fikk en ny hann i 2005/06, men da var han ikke kjønnsmoden ennå. Og det er slett ikke garantert at det blir paring når han har nådd dit, sier Ølberg.

Kamelene i dyreparken er av arten baktrisk kamel (dvs. med to pukler i stedet for dromedarer, som har én), som naturlig lever i Gobiørkenen i Kina og Mongolia. Det svært tilpasningsdyktige dyret kan takle svært lave og høye temperaturer, og kan overleve et væsketap på 40 prosent av kroppsvekten. Men den er utrydningstruet, og står på Verdens naturunions rødliste.

- I dag lever mange i dyreparker, sier Ølberg.

MORSKJÆRLIGHET: Moren Linda (18) har utviklet et nært forhold til den lille. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken
MORSKJÆRLIGHET: Moren Linda (18) har utviklet et nært forhold til den lille. Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken Vis mer