SVERIGE-KAMELER:  Sirkuskameler på rømmen var helt uberørt av svenske biler og trafikkskilt utenfor Hässleholm i går. Foto: Jörgen Sandqvist.
SVERIGE-KAMELER: Sirkuskameler på rømmen var helt uberørt av svenske biler og trafikkskilt utenfor Hässleholm i går. Foto: Jörgen Sandqvist.Vis mer

Kameler på rømmen lagde trafikkaos

Norges eneste med kamel i hagen: - De sparker hardt, men tøyser mest. Se kamelenes liv i bilder - fra Finnmark til Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er vanligvis liten fare for å få solstikk fra brennende ørkensol en småfrossen aprildag i Skåne.

Men bilist Jörgen Sandqvist måtte sjekke GPSen da han oppdaget hvorfor det plutselig ble full stopp i trafikken lørdag ettermiddag.

 SVERIGE-KAMELER II:  En fraksjon av rømlingene i Skåne søkte selskap med parkerte biler. Foto: Jörgen Sandqvist.
SVERIGE-KAMELER II: En fraksjon av rømlingene i Skåne søkte selskap med parkerte biler. Foto: Jörgen Sandqvist. Vis mer

Fire - fem kameler ruslet uanfektet i midt i veibanen. Og svensken bak rattet VAR på riksvei 117 utenfor Hässleholm.

- Det så ut som de hadde allverdens tid der de beveget seg svært langsomt tross all oppmerksomhet. Det var en helt usannsynlig opplevelse på disse traktene, sier Sandqvist til avisa Expressen.

 FINNMARK-KAMELER:  Bor og Bestla har fått et nytt hjem på "motsatt" side av jordkloden, og værer på lang avstand når matmor Oddveig Sætereng kommer med matbøtta. Foto: Øystein Sætereng.
FINNMARK-KAMELER: Bor og Bestla har fått et nytt hjem på "motsatt" side av jordkloden, og værer på lang avstand når matmor Oddveig Sætereng kommer med matbøtta. Foto: Øystein Sætereng. Vis mer

Kamelenes eier, Cirkus Olympia, hadde ikke oppdaget at de eksotiske dyrene hadde stukket av før forvirrede trafikanter ringte politiet, som igjen ringte sirkuseier Henrika Bengston.

Litt rampete - De har kommet seg gjennom det elektriske gjerdet, og var bare ute på en liten promenade, forklarer sirkuseieren etter å ha fått kontroll på flokken. Og legger at de kan være «lita busiga» - litt rampete, på norsk.

Og hvordan skal vi oppføre oss hvis vi uten forvarsel støter på pukkelryggede dyr i norsk terreng - sånn i forhold til hvordan det er fornuftig å reagere hvis det plutselig står en bjørn eller elg eller grevling i veien ?

 AUSTRALIA-KAMELER:  Verdens største populasjon av ville kameler finnes i den såkalte outback'en i Australia. 1,2 millioner av dem er talt på det meste, og siden 2009 har myndighetene drevet organisert fangst og nedskyting for at bestanden ikke skal komme helt ut av kontroll på bekostning av andre dyureslag. Her kameljakt nær Alice Springs. Helikopterjakt er også vanlig. Foto: Central Australian Camel Industry Association, AP/NTB Scanpix.
AUSTRALIA-KAMELER: Verdens største populasjon av ville kameler finnes i den såkalte outback'en i Australia. 1,2 millioner av dem er talt på det meste, og siden 2009 har myndighetene drevet organisert fangst og nedskyting for at bestanden ikke skal komme helt ut av kontroll på bekostning av andre dyureslag. Her kameljakt nær Alice Springs. Helikopterjakt er også vanlig. Foto: Central Australian Camel Industry Association, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Den norske ekspertisen på kamelpsykologi finnes i Finnmark - i Akkarfjord utenfor Hammerfest.

Oddveig og Øystein Sætereng er eneste norske kameleiere utenfor dyrepark eller sirkus.

 FINNMARK-KAMELER II:  Bor og Bestla i Akkarfjord er mer kosete enn rampete i selskap med Svalin (10) og Sigyn (14). Foto: Oddveig Sætereng.
FINNMARK-KAMELER II: Bor og Bestla i Akkarfjord er mer kosete enn rampete i selskap med Svalin (10) og Sigyn (14). Foto: Oddveig Sætereng. Vis mer

Like før jul i fjor fikk de hunnkamelen Bestla og hannen Bor fra nettopp Sverige.

Sparker hardt - tøyser mest - Vi har fått advarsel av oppdretteren om at det ikke er lurt å gå rett bak dem. De sparker hardt. Men de er veldig snille og kosete, litt som sånne store, bamsete familehunder, forklarer kameleier Oddveig Sætereng til Dagbladet.

Om et par år håper hun at Bor og Bestla, som har sin egen Facebook-side, er klare er klare til å bli ridd på, akkurat sånn som i Gobiørkenen eller i bushen i Australia.

 AFGHANISTAN:  En mann og hans fem kameler observert fra et amerikanske militærhelikopter i januar 2011 - på vie gjennom ørkenenen når Marjah i det sørlige Afghanistan. Foto: Kevin Frayer, AP/NTB Scanpix.
AFGHANISTAN: En mann og hans fem kameler observert fra et amerikanske militærhelikopter i januar 2011 - på vie gjennom ørkenenen når Marjah i det sørlige Afghanistan. Foto: Kevin Frayer, AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Våre to kameler har veldig forskjellig personlighet. Hannen napper oss i klærne og tuller rundt. Hunnen er mer tilbaketrukket og bjeffer til hannen  når han surrer for mye. Sånn som det er blant tobeinte, ler kameleieren på Sørøya.

 ASIA-KAMELER:  Indiske sikkerhetsstyrker paraderer i New Dehli 14. januar i år for å trene til markeringsdagen for republikken India 26. januar. Foto: B. Mathur, Reuters/Scanpix.
ASIA-KAMELER: Indiske sikkerhetsstyrker paraderer i New Dehli 14. januar i år for å trene til markeringsdagen for republikken India 26. januar. Foto: B. Mathur, Reuters/Scanpix. Vis mer
 AFRIKA-KAMELER:   En mann vanner sine kameler i El-Halaba i Sudan i mars i år. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters/NTB Scanpix.
AFRIKA-KAMELER: En mann vanner sine kameler i El-Halaba i Sudan i mars i år. Foto: Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer