HADDE IKKE TILLATELSE: Securitas har fått 150 000 i såkalt overtredelsesgebyr for å kameraiovervåke egen vekter. Illustrasjonsfoto: Jon-Michael Josefsen, NTB Scanpix.
HADDE IKKE TILLATELSE: Securitas har fått 150 000 i såkalt overtredelsesgebyr for å kameraiovervåke egen vekter. Illustrasjonsfoto: Jon-Michael Josefsen, NTB Scanpix.Vis mer

Kamera avslørte at vekteren ikke var på plass. Men arbeidsgiver fikk 150 000 i bot

Ulovlig overvåking, sier Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Securitas har fått et overtredelsesgebyr på 150 000 kroner for å ha brukt kameraovervåking for å kontrollere en ansatt i Trondheim.

Adresseavisen skriver om saken som startet i juni 2015, da en vekter fra Securitas var på vakt i en Rema-butikk for å følge med på tyveri og lignende fra butikken.

Rundt en time inn i den tre timer lange vakta, oppdaget kjøpmannen at vekteren ikke var i butikken, men snakket i telefonen noen kvartaler unna.

En time seinere så han vekteren på samme sted, og kjøpmannen kontaktet da Securitas for å klage på fraværet.

Ikke gyldig samtykke

Kjøpmannen leverte videoovervåking til Securitas for å dokumentere at vekteren hadde vært ute av butikken. Securitas gjennomgikk videoen sammen med vekteren.

Ifølge vekterselskapet hadde de fått godkjennelse fra vekteren til å se opptakene, men samtykket er ifølge Datatilsynet ikke gyldig.

Vekteren, som ble omplassert etter hendelsen, klaget til Datatilsynet – som nå har slått fast at det ikke er lovlig å bruke kameraovervåking til å sjekke om folk er på jobb.

Tilsynet gir Securitas 150 000 kroner i overtredelsesgebyr, mens Rema-kjøpmannen som utleverte opptaket, får en bot på 50 000 kroner.

Verken Securitas eller kjøpmannen har bestemt seg for om de skal klage på vedtaket.

(NTB).