Kamerakrigerne

SESSVOLLMOEN (Dagbladet): Her er Norges svar på det amerikanske forsvarets krigsfotografer - Combat Camera Team.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av mars reiser den stridendefotografgruppa til Kosovo, der de skal være i første linje i seks måneder.

Årsaken til at Forsvaret har opprettet en egen profesjonellfotografgruppe, er at Norge fra april vil ha sjefen for den internasjonale KFOR-styrken i Kosovo, generalløytnant Thorstein Skiaker.

Historisk jobb

Bevæpnet med kameraer og en 9 mm Glock-pistol trener i disse dager ti soldater på Sessvollmoen for den historiske jobben de skal gjøre i det krigsherjede Kosovo. Noen av de ti har tidligere vært i FN- og NATO-tjeneste. De fleste er profesjonelle fotografer, fra både presse, tv og reklamebransjen. Ingen kvinner søkte på jobben.

- Amerikanerne gjør fotografer ut av soldater. Vi velger det motsatte og lager soldater ut av fotografer, sier løytnant Bjørn Christian Andersen, som er nestkommanderende for kamerakrigerne.

- Vi skal dokumentere det som skjer i Kosovo. Vi skal være der det skjer, når det skjer og lage et produkt både for samtida og ettertida, sier sjefen sjøl, major Asgeir J. Isdahl.

Halvparten av gruppa skal jobbe med videokameraer, halvparten med fotoapparater. Et lag skal bo med den norske helikoptervingen fra Luftforsvarets innsatsstyrke.

Topp utstyr

Alt utstyret er toppmoderne og digitalt. Forsvaret har til og med skaffet seg utstyr for videokonferanser, slik at man kan direkteoverføre bilder fra et åsted til KFOR-hovedkvarteret i Pristina.

Fra sitt hovedkvarter skal gruppa rykke ut på alt fra trafikkulykker til sammenstøt mellom partene i området. Når det er razziaer eller våpenbeslag, er de på plass for å dokumentere hendelsene.

Bildene er først og fremst til internt bruk, men både norske og internasjonale medier vil kunne benytte seg av dem.

Til sammen vil det historiske fotooppdraget koste 9,9 millioner kroner. Hva som vil skje med fotogruppa etter endt tjeneste, er foreløpig ikke avklart.

Kameratemaet har fulgt nøye med i debatten om utarmet uran, men de frykter ikke for stråling og uranholdig støv.

- Vi vil ta våre forholdsregler, sier Asgeir J. Isdahl.

HISTORISKE: Dette er de første norske krigsfotografene - på vei til Kosovo.Foto: HANS A. VEDLOG