Kamerat: Benjamin er i paradis

- Benjamin støttet alltid vennene sine. Han gjorde alt for oss. Nå tror jeg han er i paradis, fortalte 15 år gamle Victor Lopez til flere hundre mennesker som i kveld møtte opp for å minne Benjamin Hermansen.De fem siktede nekter for å ha stått bak drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva kan vi gjøre? Si din mening!

Mange av dem som møtte opp utenfor Holmlia senter i Oslo i kveld tok til tårene da Benjamins kamerat Victor fortalte om vennen: Om en snill gutt som brydde seg om omgivelsene. En tenåring som mange så opp til og som ikke hadde noe uoppgjort med noen.

- Jeg ønsket å være som ham. Benjamin var veldig opptatt av rettferdighet, han var utrolig grei og hadde gode karakterer. Det er forferdelig at han nå er borte, fortalte Victor Lopez.

Som en bror

Foran den tøffe tiendeklassingen sto flere hundre mennesker som hadde møtt fram for å vise sin avsky mot nazismen, og for å hedre minnet til 15-åringen som brutalt ble frarøvet livet på en parkeringsplass natt til lørdag. Samtlige av dem klappet varmt for den vakre talen som Victor holdt for kameraten.

- Å holde en sånn tale er det minste jeg kunne gjøre for Benjamin. Han stilte alltid opp for oss. Han var en du kunne snakke med om følelser og alt. Han hadde mange bestevenner og var som en bror, forteller Victor. Videre fortalte han om en kamerat som elsket moren sin.

- Han gjorde alt for henne. Nå tror jeg han er i paradis.

Sorgtunge ungdommer

Foran seg holder han et manuskript der et bilde av den smilende vennen er klistret på.

- Benjamin var spesiell på alle måter. Han var akkurat så snill som jeg forteller deg, sier Victor.

Rundt ham står et 20-talls venner. Både gutter og jenter. Flere av dem har sparket fotball på samme lag, eller gjort andre ting som vekker gode minner. Likevel er det sorgen som tynger ansiktene deres. Blikkene til ungdommene forteller mer enn en journalist er i stand til å formidle med ord.

Nekter straffeskyld

De fem siktede personene har sittet i avhør i hele helgen. Advokaten Marte Svarstad Brodtkorb i Advokathuset i Oslo, representerer den siktede 20-åringen Erik Lauritsen. Hun har vært i samtaler med ham i kveld.

- Han erkjenner ikke straffeskyld, sier hun til Dagbladet i kveld.

Politiet i Oslo vil fremstille de fem for varetektsfengsling mandag. I løpet av dagen har de avhørt en rekke vitner, i tillegg til et par av de siktede.

- Saken er ikke svekket. Vi har gjort mye og er sålangt fornøyd, sier sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no i kveld.

Obduksjonen av Benjamin Hermansen vil bli gjennomført i morgen, mandag.

Politiske reaksjoner

Knivdrapet på 15-åringen har sendt rystelser helt inn i stortingssalen. Senterpartiet forlanger nå at justisministeren redegjør om det norske nazimiljøet og hva som skjer i disse miljøene.

- Jeg trodde politiet hadde nazigrupperingene under kontroll. Her må justisministeren redegjøre. Det holder ikke at statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Hanne Harlem besøker politimesteren i Oslo for å bli briefet, sier justispolitisk talsmann i Senterpartiet, Tor Nymo.

Han er ikke alene om å reagere på det grufulle drapet på 15-åringen fra Holmlia i Oslo. Parlamentarisk leder i KrF, Kjell Magne Bondevik, vil ha vekk alt av nazistiske miljøer.

- De nynazistiske miljøene må rulles opp og sprenges, sier Bondevik.

Statsminister Jens Stoltenberg er også tydelig rystet over det som er skjedd.

- Dersom det er riktig at dette er et rasistisk motivert drap, så er det et dypt alvorlig uttrykk for hvilken trussel rasisme og intoleranse representerer mot vårt samfunn. Det må vises null toleranse mot alle typer voldsbruk, skriver Stoltenberg i en pressemelding.

Hva kan vi gjøre? Si din mening!

<B>SAMMEN:Benjamin Hermansens venner møtte i hundretalls for å minnes 15-åringen på Holmlia i kveld. Foran Victor Lopez, som holdt minnetale.
<B>STERK TALER:</B> - Å holde en sånn tale er det minste jeg kunne gjøre for Benjamin. Han stilte alltid opp for oss. Han var en du kunne snakke med om følelser og alt. Han hadde mange bestevenner og var som en bror, forteller Victor Lopez foran hundrevis av mennesker på Holmlia i kveld.
FORBILDE:</B> Benjamin Hermansen blir karakterisert som en rettferdig og snill person. Natt til lørdag ble han drept.
DEMONSTRASJON:</B> Flere hundre mennesker møtte opp til demonstrasjonen mot nynazisme på Holmlia i ettermiddag.