Kamerat Bobs siste triks

Zimbabwes president, katolikken Robert Mugabe, er i Roma og kan ikke kastes ut. EUs innreiseforbud gjelder ikke Vatikanet .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes enehersker har ikke adgang til EU-landene. Men han kom likevel til pavens begravelse.

Italia er nemlig pålagt å slippe Mugabe inn i landet etter avtaler med Vatikanet, som juridisk er en egen stat.

Dermed klarer den gamle marxist, populært kalt kamerat Bob, igjen å ta verden ved nesen.

For en drøy uke siden var det valg i Zimbabwe og Mugabe klarte å skaffe seg tre fjerdedels flertall i Parlamentet. I forkant advarte det internasjonale samfunn og opposisjonen i Zimbabwe mot at Mugabe allerede hadde sikret seg seieren ved å jukse til seg stemmer.

Den overveldende seieren, som gir Mugabe muligheten til å endre grunnloven og sikre sitt jerngrep om landet i enda større grad, kom ikke som noe sjokk. 

Heller ikke at valgobservatørene fra Sør-Afrika skrev at valget gikk redelig for seg. Nå er det derimot bevist at flere valgkretser har fått flere stemmer enn det finnes stemmeberettigete.

Enkelte steder dreier det seg om så mange som ti tusen uidentifiserte velgere. Valgobservatørene står rødmende igjen med sin overflatiske rapporter, selv om stemmeopptellingen fremdeles viser at Mugabe har vunnet valget. Seieren var derimot ikke så overveldende at han får tre fjerdedels flertall.

Erkebiskopen av Bulawayo, Pius Ncube, oppfordret før valget folket i Zimbabwe til å gjøre fredelig opprør. Nå stiller han seg hoderystende til Mugabes Roma-ferd.

- Den mannen eier ikke skam i livet, og benytter enhver anledning til å fly til Europa for å vise seg fram, sier biskopen.

Robert Mugabe har holdt Zimbabwe i jerngrep i 25 år, og er i ferd med å ødelegge landets økonomi. Da han ble gjenvalgt som president i 2002 fikk han og rundt hundre av hans medarbeidere forbud mot å reise til EU og USA. Årsaken var valgfusk og brutal vold under valget.

PÅ PLASS: Mugabe ved ankomsten til Vatikanet i dag.