FATALT MØTE MED POLITIET: Mannen som ble skutt og drept på Ottestad i går skal ifølge politiet ha løsnet skudd mot en politipatrulje som var sendt til adressen der han bodde.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FATALT MØTE MED POLITIET: Mannen som ble skutt og drept på Ottestad i går skal ifølge politiet ha løsnet skudd mot en politipatrulje som var sendt til adressen der han bodde. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Kamerat om politiskytingen: - For meg er dette en gåte

- Jeg var ikke klar over at han hadde tilgang til skytevåpen, sier kamerat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble Godtlandsvegen borettslag i Ottestad rystet av en skyteepisode som førte til at en 38 år gammel mann ble skutt og drept av politiet. 

Personen som skal være drept var en av beboerne i borettslaget, og ifølge politiet skal han ha åpnet ild mot politiet da de ankom blokken der de bodde.

Politiet rykket ut etter melding om at mannen oppførte seg truende, men møtet med mannen endte fatalt, og en politimann ligger på Ullevål sykehus med skuddskader. Han skal ha blitt truffet i overkroppen, utenfor vernevesten, men skadene skal ikke være livstruende.

Ifølge politimester Tormod Bakke var det en annen politimann enn den skadde som skjøt 38-åringen.

Den drepte ble skutt like etter klokken 14 lørdag ettermiddag, men liket ble ikke faktet ut av blokka til den avdøde før 23.15. 

- Et sjokk Politiet opplyser at de kjente til mannen fra før, men at han ikke var en såkalt kjenning av dem.

- For meg kommer denne hendelsen som et stort sjokk, sier en tydelig preget kamerat av 38-åringen til Dagbladet.

Han er i sjokk over at kameraten åpnet ild mot politiet.

- Jeg var ikke klar over at han hadde tilgang til skytevåpen. For meg er dette en gåte og en stor tragedie. Mine tanker går til hans pårørende.

Den drepte er også ifølge TV2 medlem av et skytterlag.

- Glad i å fiske Kameratene møtte hverandre gjennom felles bekjente, og hadde jevnlig kontakt. Han beskriver den avdøde som sjenert og tilbaketrukket, som holdt seg mye for seg selv.

Ifølge kameraten var den drepte glad i å fiske og friluftsliv, og sist gang de to pratet sammen var for tre dager siden utenfor leiligheten til 38-åringen. 

- Jeg spurte hvordan det gikk med ham og hvordan formen var. Han mistet et nært familiemedlem rett før sommeren, og det gikk veldig inn på ham, sier kompisen.

Avhørte politimann i dag Spesialenheten for politisaker er rutinemessig involvert i saken. De startet sin etterforskning i går kveld, og har allerede bedt Kripos om bistand.  

- Vi har avhørt to av polititjenestepersonene som var involvert i hendelsen. Vi har også skaffet oss en oversikt over vitner som vi ønsker å avhøre videre, sier Olav Kjetil Moe, etterforskningssjef i Spesialenheten for politisaker til NRK.  

Politimannen som ble skutt er blitt avhørt i dag.

Vestoppland politidistrikt er oppnevnt som settepolitidistrikt og skal etterforske den delen av saken som gjelder volden mot polititjenestepersonene. De ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger om hendelsesforløpet og henviser til Spesialenheten.

Sist i 2006
Dette er første gang siden 2006 en person har blitt drept som følge av politiskudd. Det viser politiets egne rapport om politiets trussel om bruk av skytevåpen eller bruk av skytevåpen mellom 2002 og 2014. 

Sist gang en person falt i skuddveksling med politiet, var da en haglemann forskanset seg under en garasje på Skui i Bærum 22. april 2006. Før det ble en mann skutt og drept av politiet i Larvik i 2005.

Skytingen fant sted i blokka der Henrik Strand og hans samboer Dagny Nytrøhaug bor. De var selv ikke hjemme da skyteepisoden fant sted, og visste ikke at det var i nettopp deres blokk det hadde blitt løsnet skudd før de kom hjem i ettermiddag. 

Da Strand kom hjem til Ottestad i ettermiddag, var blokka han bor i blitt til et åsted.

- Det er tragisk. Dette er et rolig nabolag. Jeg har bodd her i tre år og har aldri opplevd noen problemer, sier Strand om skytingen med det fatale resultatet.

En annen nabo Dagbladet har snakket med, hørte bråk i form av skrik før skuddene ble avfyrt.