KAMERATEN RINGTE: 51 minutter før politiet mottok de første meldingene om knivstikking midt på Trondheim Torg den 14. april i år, ringte knivmannens (26) bestekamerat (20) til politiet. Ifølge lydlogger fra politiets operasjonssentral denne dagen, som Adresseavisen har fått tilgang til, sa kameraten da at han fryktet 26-åringen skulle ta sitt eget liv. 
Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpix
KAMERATEN RINGTE: 51 minutter før politiet mottok de første meldingene om knivstikking midt på Trondheim Torg den 14. april i år, ringte knivmannens (26) bestekamerat (20) til politiet. Ifølge lydlogger fra politiets operasjonssentral denne dagen, som Adresseavisen har fått tilgang til, sa kameraten da at han fryktet 26-åringen skulle ta sitt eget liv. Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpixVis mer

Kameraten (20) ringte politiet om gjerningsmannen (26) én time før knivstikkingen

Samtalen ble ikke loggført.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 14. april i år ble to personer knivstukket midt på Trondheim Torg.

Under den påfølgende konfrontasjonen med - og pågripelsen av gjerningsmannen (26), ble det avfyrt varselskudd. 

Politibetjenten som avfyrte disse skuddene har fortalt at gjerningsmannen ropte «Skyt meg. Skyt meg rett her», og pekte på sin panne, da politimannen synliggjorde at han var bevæpnet.

Fryktet for hans liv Adresseavisen skriver i dag at knivmannens bestekamerat (20) ringte nødnummeret 112 i underkant av én time før de første meldingene om knivstikkingen kom inn til politiet denne dagen.

Kameraten sa da at han fryktet 26-åringen ville ta sitt eget liv, skriver avisa, som har fått innsyn i lydloggene fra Sør-Trøndelag politidistrikts operasjonssentral.

Ble ikke loggført I nødsamtalen sa kameraten at han trodde 26-åringen hadde kuttet sin egen pulsåre, og at han gikk rundt i sentrum med en stokk.

«En veldig, veldig, veldig nær venn av meg er i byen akkurat nå. Jeg tror han har kuttet pulsåra», lød meldinga.

Men politiet gjorde ingenting med dette, skriver Adresseavisen.

Operatøren svarte at han skulle «notere det her jeg», og «hvis vi påtreffer ham skal vi prøve å hjelpe ham».
Det skjedde imidlertid ikke. Ifølge avisa ble saken heller ikke loggført, og ingen rykket ut.

Beklager 51 minutter seinere fikk politiet melding om knivstikking midt på Trondheim Torg.

Den 26 år gamle mannen hadde da knivstukket en mann på 49 år og en kvinne på 46 år.

Visepolitimester Marit Fostervold beklager i Adresseavisen i dag at saken ikke ble loggført.

- Dette var en svært hektisk dag. Saken glapp og ble ikke loggført. Slik skal det ikke være, sier hun.

- Fare for gjentakelse Den 26 år gamle knivmannen har sittet fengslet siden hendelsen i april. Han er siktet for legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap.

Ifølge den siste fengslingskjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett er det en «nærliggende og konkret fare for gjentagelse».

Mannen har vært innlagt på Brøset hele tiden mens etterforskningen har pågått, og har mottatt behandling der.

Av den første fengslingskjennelsen ble det lagt vekt på at 26-åringen var i en form for psykisk ubalanse da knivstikkingen skjedde. Han skal ha erkjent store deler av handlingsforløpet.

- Sjeldent Politiet avfyrer sjeldent varselskudd, ifølge tall Politiforum har fra Politidirektoratet.

I 2014 ble det gitt 2954 bevæpningsordre. Det har vært en gradvis økning av bevæpningsordre siden 2008, samtidig som det har vært en nedgang i antall tilfeller der politiet har truet med våpen.

Det har aldri blitt truet færre ganger med skytevåpen enn i fjor, siden statistikken startet i 2002. I 2014 ble det truet med skytevåpen 42 ganger. Politiet løsnet skudd to ganger samme året. 

PÅ AVSTAND: Gjerningsmannen var ikledd hvit T-skjorte og joggebukse, og sto cirka 50 meter unna politibetjenten og veivet rundt seg med en kniv. Politibetjenten satte et magasin i pistolen, ladet den og gikk mot mannen. Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpix
PÅ AVSTAND: Gjerningsmannen var ikledd hvit T-skjorte og joggebukse, og sto cirka 50 meter unna politibetjenten og veivet rundt seg med en kniv. Politibetjenten satte et magasin i pistolen, ladet den og gikk mot mannen. Foto: Heidi Gulbrandsen / NTB scanpix Vis mer