Nyttårsdrapet i Haugesund:

Kameratene om marerittkvelden: - Har ikke ord

De var samlet for å feire inngangen til det nye året. I løpet av minutter gikk det fra fest til tragedie. - Har plaget meg helt siden det skjedde, sier en av kameratene til drepte Kjetil André Østhus.

DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Han ble drept natt til 1. januar i 2022. Foto: Privat
DREPT: Kjetil André Østhus ble bare 28 år gammel. Han ble drept natt til 1. januar i 2022. Foto: Privat Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): God mat, drikke og stemning med venner samlet rundt bordet. Slik fortalte fire kamerater om hvordan nyttårsaften deres sammen med Kjetil André Østhus (28) startet for ett år siden.

Midnatt var passert, og det nye året så vidt begynt. I løpet av minutter endret feststemninga seg til panikk og tragedie.

Ett år etter sitter en 21 år gammel britisk mann tiltalt for drapet på Østhus.

- Kjetil var en veldig god kompis. Jeg har kjent ham siden vi gikk på videregående sammen i 2010. Vi har bodd og jobbet sammen, vært på ferier og turer, sier en av kameratene i retten.

- Var veldig sinte

Det var hjemme hos ham at vennene var samlet for å feire nyttår. Han og Østhus hadde laget mat til vennegjengen. De spiste, så på fyrverkeri og nøt kvelden.

- Klokka var litt over ett da vi skulle ut og fyre opp det siste fyrverkeriet. Vi hadde ett batteri igjen, forteller kameraten.

Etter å ha hentet fyrverkeribatteriet møtte vennegjengen på to menn. I løpet av få minutter, endret situasjonen seg drastisk. Mennene ba ifølge vitnene om at fyrverkeriet ikke skulle sendes opp. Flere av kameratene observerte også at en av mennene hadde en eller to kniver i hendene.

- De snakket noe aggressivt til oss. De var veldig sinte på at noen hadde fyrt opp fyrverkeriet i nærheten av noen biler. De slo fyrverkeriet ut av hånda på han som holdt det, sier vitnet.

Østhus' kamerater har forklart i avhør at batteriet landet noen meter unna der de sto. Etter en kort diskusjon gikk Østhus for å hente fyrverkeriet.

- Det er ikke lett

Ingen av vennene opplevde at det var noen fysisk konfrontasjon. Sekunder etter hugger likevel den ene av mennene 28-åringen i brystet med en nesten 40 centimeter lang kniv.

- Kjetil gikk og tok opp batteriet, men ble stoppet av den ene av dem. De snakket sammen, og de var helt oppe i ansiktet hans, men han dyttet dem ikke bort. I det neste øyeblikket lå han bare på bakken, sier en av kameratene.

Opplevelsen de hadde nyttårsaften for ett år siden, har plaget dem alle i tida etterpå. I retten ble det avspilt nødsamtalene tre av dem hadde for å tilkalle politi og ambulanse. En av dem bisto lenge med førstehjelp, men kameratens liv sto ikke til å redde.

- Det har plaget meg helt siden det skjedde. Det har påvirket meg i hverdagen - jobben min, psyken min. Det er ikke lett, sier en av vennene.

Andre har problemer med å sette ord på følelsene de sitter igjen med, etter at kameraten deres ble drept.

- Jeg har ikke ord, sier en av dem.

- Jeg tror ikke det jeg føler passer å si i retten, sier en annen.

- En bryter ble slått på

Den britiske 21-åringen som er tiltalt for å ha knivstukket og drept Østhus natt til 1. januar i 2022, har foreløpig nektet å forklare seg og svare på spørsmål i retten. I avhørene har han imidlertid fortalt detaljert om det som angivelig skal være utfordringer knyttet til hans helse og diagnoser.

- Høye smell, lysglimt og folk som roper navnet mitt høyt. Dette er ting jeg vet trigger anfall. Jeg fikk et anfall i forbindelse med fyrverkeri, enten i fjor eller året før. De andre beskrev det som en bryter som ble slått på. Jeg forsøkte å slå. De som var vennene mine, ble angrepet. De holdt meg fast til jeg besvimte. Da jeg våknet og de fortalte meg hva som hadde skjedd, trodde jeg de tullet, har tiltalte fortalt i et avhør gjort 13. januar i fjor - to uker etter drapet.

- Vennene mine har beskrevet det som at jeg gikk fra glad til sint og aggressiv. Jeg får ingen forvarsel før anfallene kommer, sa tiltalte i avhøret.

Påtalemyndigheten har allerede varslet om at det kan bli lagt ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern. Samtidig er det tatt forbehold om at både fengselsstraff og forvaring kan være aktuelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer