Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Kamerater!

Gudmund Hernes får ikke like stor oppmerksomhet som før. Det er synd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOR NOEN ÅR siden klarte Gudmund Hernes å skape så store forventninger til seg selv, at mer beskjedne skapninger ble engstelige på hans vegne. 100 dagers arbeidsro forlangte han å få, som ny helseminister, før han kom ut av sin tenkeboks og doserte professoralt om sykehusvesenets feil og mangler, inklusive legenes. Og mediene ventet lydig på hans komme. Vi ante at han ville levere etter at han i forveien, under full flombelysning og godt opplyst selvbilde, hadde snudd opp ned på skole-Norge. Da han omsider steg fram for folket som helseminister ertet han Dagbladet, i en bisetning, for å være et helsemagasin. Og nå kan vi vel innrømme at vi tidvis også var et Hernes-magasin. Det var godt rom for hans tanker, ord og gjerninger i våre spalter.Nå, når han arbeider ved Fafo, er det stillere rundt ham. Og kanskje litt kjedeligere for både ham og oss. Offentligheten holdt ikke pusten av spenning før han skulle holde sitt hovedinnlegg på Oslo Ap\'s omtalte 1. mai-arrangement. De færreste fikk overhodet med seg at han var der. Ifølge NTB følte han seg, i et bevisst anfall av tilsynelatende beskjedenhet, som et oppvarmingsband til Rolling Stones. Stones var i denne sammenheng den mye mer omtalte og omstridte foredragsholder på samme tilstelning, Petter Stordalen. Nå satte ikke Hernes sitt lys fullstendig under en skjeppe. Folk yngre enn Hernes vil huske at det var Pussycats som varmet opp i Sjølysthallen i 1965 før micken gikk til Mick. Og det skal ha svingt like mye som Stones.

MEN ROLLETILDELINGEN var likevel ment som en raus introduksjon av kapitalisten Stordalen. Hernes sammenholdt Stordalens plutselige klarsyn om samholdets betydning med en annen kapitalists oppdagelser på et tidligere tidspunkt i historien: Friedrich Engels. Engels er mannen som sammen med Karl Marx skrev «Det kommunistiske manifest». Det gjorde han etter å ha fått sterke og varige inntrykk av hvordan den usminkede kapitalismen fungerte for drøyt 150 år siden. Altså de rene Dickens-tilstander. Engels analyse i det kommunistiske manifestet er, ifølge Hernes, «den mest omfattende, kompakte og pregnante samfunnsanalyse som noen gang er skrevet.» Slik sett var Stordalen i godt selskap, mente Hernes.

HAN FORTSATTE: -  Kanskje i bedre selskap enn mange av oss andre her er for hverandre? For mange av oss her tilhører partikadrene - vi kan ha verv og posisjoner, være en del av politisk ledelse i departementer eller tillitsvalgte i lag og foreninger, sa Hernes.Han siterte hva Høyre-mannen Kjell Hanssen hadde skrevet i et festskrift til John Lyng for 31 år siden: «Denne svekkelse av aktiv kontakt mellom parti og velgere har i mange tilfeller også vært kamuflert for partiet selv, gjennom den organisatoriske utvikling som har skjedd. Partiapparatene er blitt sterkere, og den barokke virkning av dette har ofte vært å isolere ledende politikere fra deres egne velgere.»Nå ser vi hva som skjer med politikere som mister kontakten med grasrota. De må levere tilbake sine firmabiler. Jeg anbefaler i stedet en Hernes i stallen, eller i garasjen om du vil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling