- Kameratstøtte blir det viktigste nå

Over 600 deltok i minnestund på Gardermoen.

 LYS I SORGEN:  Generalinspektør for Luftforsvaret  Finn Kristian Hannestad tente lys for de omkomne i Hercules-ulykken under minnestuden på Gardermoen i dag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
LYS I SORGEN: Generalinspektør for Luftforsvaret Finn Kristian Hannestad tente lys for de omkomne i Hercules-ulykken under minnestuden på Gardermoen i dag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Minnestunden for de fem omkomne i flyulykken på Kebnekaise startet i formiddag på Gardemoen.

På minnestunden er det massivt oppmøte fra de omkomnes kolleger - i alt rundt 600 personer fras 12 - 13 forskjelige luftfartsavdelinger.

Alle tok av seg hatt og hodeplagg for sine døde kamerater da de ankom seremonien på den militære flyplassen på Gardermoen for å minne oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Ståle Garberg (42), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45) og kaptein Steinar Utne (35).

Gråt Utenfor hangaren der minnestunden finner sted, henger flagget på halv stang. Luftforsvarets sjefer ankom til  fanfare.

Fanfaren ble etterfulgt av klassisk musikk, og flere pårørende gråter under starten av minnestunden.

Portrettbilder av de fem omkomne er plassert på et bord med lys og røde roser.

General Finn Kristian Hannestad holdt en lang minnetale for å hedre de omkomne.

 MINNESTUND:  Flagget henger på halvstang utenfor hangaren på Gardermoen i formiddag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
MINNESTUND: Flagget henger på halvstang utenfor hangaren på Gardermoen i formiddag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

- De falt mens de beskyttet Norge. Vi har lidd et fryktelig tap. Kameratstøtte blir det viktigste i tiden som kommer, sa Hannestad i sin tale.

Generalen minnet om at det allikevel er de etterlatte som lider det aller største tapet.

- Vi holder denne minnestunden for å vise vår dypeste medfølelse  med dem.

- Truls Audun Ørpen begynte i Hæren i 1984, han ble teknisk flygeleder i 1999 og har hatt sentral rolle i Forsvarets logistikkorganisasjon. Han ble skavdronsjef i 337-skavdronen i 2010. Han var dedikert offiser og flyger, og han var en ledertype. Venner omtaler han som sympatisk og sosial - en gledespreder, kreativ, fargerik og interessant. Han ble 46 år.

- Ståle Garberg representerte Norge på en god måte i Danmark, og var i Afghanistan i flere perioder. Han beskrives som en rolig og stødig fyr, som ikke tiltrakk seg unødig oppmerksomhet. Kolleger visste at de ble ivaretatt da han var flyger. Han fullførte alltid det han hadde startet på. Ståle ble 42 år.

- Eventyreren - Siw Robertsen var utdannet motormekaniker og maskinist. I 2008 ble hun lasteleder, og har vært i 335-skvadronen  siden da. Siw søkte hele tiden nye utfordringer, hun var eventyreren. Seiling var hennes lidenskap. Venner og kolleger beskriver henne som dyktig, blid, og omgjengelig. Hun ble 45 år.

- Bjørn Yngvar Haug begynte på teknisk befalskole i 1999. Der var han fire år før han begynte som lasteleder. Han beskrives som pålitelig, dyktig, erfaren fagmann. Han var en kollega man alltid kunne stole på. Han hadde også stor ansvarsfølelse for familien. Han beskrives som en glad gutt med masse humør og en som lo høyt. Han ble 40 år.

- Så det positive i det meste - Steinar Utne begynte på Forsvarets flyskole i 1999. Han har vært i 337-skvadronen som flyger i Bardufoss, men søkte seg seinere til avdelingen i Oslo-området for å være nærmere familien. Han bli av familien beskrevet som åpen og inkluderende. Han hadde stor vilje til å hjelpe andre. Han så det positive i det meste. I tillegg var han midtpunkt i sosiale sammenhenger. Han ble 35 år.

- Kameratstøtte blir det viktigste nå

Luftforsvarets stabsprest Jan Inge Ringsby understreket at alle fem ga sine liv i nasjonens tjeneste.

- Vi har alltid visst, men kanskje ikke tatt på alvor, at vår profesjon er forbundet med risiko. Den siste uken har vært ubeskrivelig vanskelig. Livet blir aldri det samme.

Klassikeren Tirna Noir, i Norge en av de mest kjente melodiene i Vamps lydbilde, ble sunget.

Den time lange stunden ble avrundet med ett minutt stillhet og og tenning av lys for de omkomne.

- Et mysterium - Ulykken er et mysterium slik vi ser det. Derfor blir Havarikommisjonens rapport svært viktig, sier generalinspektør for Luftforsvaret til Dagbladet etter minnestunden.

Hannestad forteller at hverdagen må komme i gang igjen for luftforsvaret på Gardermoen, og at de allerede har begynt å fly igjen etter ulykken.

Lars Aamodt, luftforsvarets sjef ved Rygge lufthavn, var nærmeste overordnede til Stein Utne som omkom i flystyrten.

 MINNESTUND:  Portrettbilder av de fem omkomne er plassert på et bord foran de vel 600 personene som deltar i minnestunden. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
MINNESTUND: Portrettbilder av de fem omkomne er plassert på et bord foran de vel 600 personene som deltar i minnestunden. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

- Han var en offiser og et fantastisk menneske, sier Aamodt. Han beskriver minnesermonien som verdig og fin.

- De pårørende deltok ikke på forrige seremoni, så dette var første gang de fikk anledning til å være med. Jeg syntes det var veldig flott at de var her, sier Aamodt.

- På denne måten hedrer vi de døde, sier Hannestad.

 MINNESTUND:  Sjefene i Luftforsvaret er blant de mange kollegene som ærer og minner de fem omkomne i Hercules-ulykken på Kebnekaise. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
MINNESTUND: Sjefene i Luftforsvaret er blant de mange kollegene som ærer og minner de fem omkomne i Hercules-ulykken på Kebnekaise. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer