Kamilat (21) fikk nesten hele ansiktet etset bort

Ble overfalt med svovelsyre. Kvinner i Etiopia tier om volden mot dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kamilat Mehdi(21) var på vei hjem en mørk kveld med hennes to søstre da hun ble overfalt av en mann som kastet svovelsyre over henne, melder nyhetsbyrået Reuters.

21-åringen fikk syreskader i øynene, nesen, munnen, pannen og brystet, mye av huden i ansiktet hennes etset bort. Hun mistet øyebryn og-vipper og en del av håret på hodet. Søstrene hennes fikk lettere syreskader i ansikt og rygg.

Ifølge en venn av familien, Yemenesh Negashi, kjente Mehdi overfallsmannen. Han skal ha forfulgt henne i fire år og tidligere har han truet både henne og familien hennes. Ved en anledning har han også sendt henne en bag med eksplosiver. Hun har gått til politiet med det, men har fått beskjed om at det mangler bevis mot mannen. En mann ble søndag tiltalt for syre-overfallet, men rettssaken er foreløpig utsatt.

Overfallet har rystet Etiopia og har satt søkelys på den så langt skjulte brutale volden mot kvinner.

- Dette er ikke bare en forbrytelse mot Kamilat. Dette er kriminalitet mot staten Etiopia. Dette er en forbrytelse mot min datter, min søster, min mor, sier justisminister Assefa Kesito.

Tier om vold

Kamilat ble overfalt med syre 6. januar i år. Og det var først etter at familien slet med å betale for den medisinske behandlingen at de bestemte seg for å gå ut i mediene med historien i håp om å få hjelp. Det fikk hun. Landets rikeste mann, entreprenøren Sheikh Mohammed Al-Amoudi har nå betalt for at Kamilat skal få behandling av en spesialist ved et sykehus i Paris.

- Det har tatt henne lang tid for å samle mot til å fortelle sin historie, sier familievenn Yemenesh Negashi.

FORFULGT: Gjerningsmannen skal ha forfulgt og truet Kamilat flere ganger i løpet av de siste fire årene. Foto: Andrew Heavens/ REUTERS
FORFULGT: Gjerningsmannen skal ha forfulgt og truet Kamilat flere ganger i løpet av de siste fire årene. Foto: Andrew Heavens/ REUTERS Vis mer

Professor i kjønnsforskning Elaine Rocha ved Universitetet i Addis Ababa mener at dette overfallet viser brutaliteten i volden mot kvinner.

- Det er bare i de mest ekstreme tilfellene som dette at volden mot kvinner i det hele tatt kommer frem i lyset. Kvinner er opplært fra tidlig alder til å tolerere mishandling. De sier bare noe om mishandlingen dersom livet hennes er i fare, sier Rocha.

- Ligger i kulturen

En undersøkelse Verdens helseorganisasjon (WHO) gjennomførte blant etiopiere i 2005 avdekket at 70 prosent av de spurte som hadde vært i et forhold har blitt utsatt for psykisk eller seksuell mishandling. 65 prosent av de spurte mente at det var akseptabelt å slå konene hvis de for eksempel ikke fullfører husarbeidet.

De siste årene er det gjort betydelige tiltak i Etiopia for å beskytte kvinners rettigheter. Landet har fått sin første minister for kvinnesaker og det arbeides med et lovforslag mot forhold som voldtekt og kjønnslemlestelse av kvinner.

- Det har skjedd en viktig utvikling, men det er fortsatt et problem med å få igjennom disse nye lovene, sier Mahdere Paulos i foreningen for etiopiske kvinnelige advokater.

Hun mener at en endring av kvinners selvoppfattelse må til for å bedre deres situasjon.

- De er vant til å se mannen eller ektemannen som en far som har rett til å disiplinere konen slik som han disiplinerer et barn. Det ligger i kulturen, sier Paulos.

Flere land

Tilfeller med syre-ovefall mot kvinner har tidligere blitt avdekket i Bangladesh. Kambodsja, Sri Lanka, India, tre byer i Storbritannia og Uganda ifølge det britiske veldedighetsorganisasjonen Women at Risk

Flere frykter også at denne type vold mot kvinner er i ferd med å øke.

Undersøkelser gjort i regionen har vist at angrep med syre gjerne skjer når en kvinne avslutter et forhold eller avviser en beiler.

FIKK HJELP: Etiopias rikeste mann betaler for den medisinske behandlingen Kamilat Mehdi skal få i Paris.