FEIRING : Nåværende kammerherre i Vatikanet, Tarcisio Bertone fra Italia, var jublende glad den dagen da han ble utnevnt til kardinal i 2003. Seinere klatret han til topps i Vatikanet sammen med tyske Joseph Ratzinger. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB Scanpix
FEIRING : Nåværende kammerherre i Vatikanet, Tarcisio Bertone fra Italia, var jublende glad den dagen da han ble utnevnt til kardinal i 2003. Seinere klatret han til topps i Vatikanet sammen med tyske Joseph Ratzinger. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kammerherren som har overtatt Vatikanet

Med Joseph Ratzinger satt på sidelinja i den pavelige sommerboligen Castel Gandolfo er det kammerherren kardinal Tarciso Bertone som midlertidig hersker i Vatikanet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt til en ny pave er valgt av de 115 kardinalene med stemmerett, er det Tarciso Bertone, i egenskap av å være kammerherre, som er midlertidig statssjef. Alle de andre lederne i kuria gikk av sammen med pave Benedikt XVI.

Men den avgåtte paven engster seg ikke for hva Bertone vil finne på. Han er 78 år gammel og salesianer fra Romano Canavese i Piemonte i Italia. I sju år, fra 1995 til 2002, var han en nær medarbeider av Joseph Ratzinger da denne siste var sjef for Troskongregasjonen, den tidligere Inkvisisjonen. I 2006 ble han utnevnt til statssekretær, en slags stats- og utenriksminister, i Vatinanet av ham som nå var blitt pave Benedikt XVI. I april ble han også utnevnt til kammerherre.

Sølvhammer
Kammerherren har reint administretive oppgaver og er ikke viktig før en pave dør, eller, som nå, går av. I gamle dager skulle kammerherren fastslå om en pave var død. Kammerherren skulle da banke på pavens panne med en sølvhammer tre ganger og tiltale paven med hans døpenavn og spørre om han sover: «Benedetto dormisne?»

Deretter skal kammerherren ta «Fiskerens ring» av pavens finger og skjære den opp. Dette var for å unngå falskneri av pavelige dokumenter. Han skal så opplyse kuria og dekanus i kollegiet av kardinaler om pavens død. Dekanus er nå erkebiskopen av Milano, Angelo Sodano, som en del spår som neste pave.

Konklave
De første forberedende møtene blant kardinalene fant sted i går, mandag. Tarciso Bertone skal nå sette en dato for å sammenkalle kardinalene i konklave for å velge pave. Flere italienske aviser nevner 11. mars som en mulig dato.

Da Johannes Paul II døde i 2005 hadde han vært ved skrøpelig helse i årevis. Og kardinalene hadde vel nesten like lenge tenkt på hvem som burde etterfølge ham. Da varte konklavet bare i to dager.

Ikke forberedt
Men Benedikt XVI har overrasket alle ved å gå av. Knapt noen hadde grunn til å forberede seg på et pavevalg nå. En kardinal fra USA, Roger Mahony, tipper det vil ta to ukers tid.

Men om Tarciso Bertone er en slags midlertidig pave så har verken kammerherren eller kardinalene fullmakt til å treffe vedtak som gjelder utover den tida som pavestolen står tom. Og det er bare en vaskeekte pave som kan utnevne nye kardinaler.