Kammermusikeren

Navn: Arve Tellefsen Alder: 62 Yrke: Fiolinist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Festspillmusikeren under Olavsfestdagene, trønderen og fiolinprofessoren Arve Tellefsen, er Rosenborg-patriot på sin hals, men var han egentlig særlig god til å spille fotball? Dagboka spør «træner'n», kammermusikk-kjenneren Nils Arne Eggen, og han svarer:

- Han påstår jo det sjøl. Men han var vel en brukbar ving, som aldri nådde helt opp på A-laget. Han konsentrerte seg etter hvert mer om fiolin enn om fotballspill, og det var nok et ganske fornuftig valg.

Norske platekjøpere - enten de heier på Rosenborg, VIF, TIL eller Brann - er helt enige i trenerens sakkyndige vurdering: Sist jul var Arve Tellefsen årets norske julegave. Ifølge avisrapporter var han også den mest byttede julegave, men det gjorde vel ikke så mye, når han var i godt selskap, med Celine Dion.

Spilt med Celine Dion har han visstnok ikke, men ellers har han spilt for og sammen med de fleste: Han er ridder av St. Olav og mottaker av Norsk kulturråds ærespris, og som fiolinist har Tellefsen opptrådt med ledende orkestre og dirigenter over hele verden. Platene hans spenner over hele det musikalske universet, fra Bach til moderne musikk. Ifølge opplysninger Dagboka har innhentet har han dessuten et spesielt forhold til Gidon Kremers kammermusikkfestival i Lockenhaus og Barbara Hendricks' festival i Montreux.

For øyeblikket kaster fiolinisten glans over hjembyens påkostede Olavsfestdager, men snart drar han til Oslo igjen, for det er i hovedstaden Arve Tellefsen har sitt hjertebarn: Oslo Kammermusikkfestival, som i år arrangeres for 11. gang og varer fra 13. til 21. august.

Det var under forberedelsene til årets festival at han tenkte at ballsalen på Frogner Hovedgård kunne passe bra til to intimkonserter, men slik ble det ikke. Oslo Bymuseums ledelse fant ut at slike konserter ikke «faller innenfor det vi oppfatter som en underbyggelse av museets formål». - Dumt, men vi har lokaler nok, så festival blir det, kommenterte fiolinisten til denne avis. Og nå er han snart klar til å sette i gang, med et program som spenner over nesten tusen år.

- Fiolinen har hjulpet meg til å ordne jenter, har Arve Tellefsen fortalt til en såkalt seriøs avis, og det er også vel kjent at han en gang ble kåret til Norges mest sexy mann. Akkurat det er han vel ikke lenger, men ellers holder han seg godt, og det gjør tonen i fiolinen hans også.