Kamp for 600 arbeidsplasser på Raufoss

Raufoss ASA med nærmere 600 ansatte vil bli oppløst på en ekstraordinær generalforsamling den 12. januar. Innkallingen ble sendt ut søndag for å sikre at fristen blir overholdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppløsningen av det børsnoterte selskapet betyr ikke at de nærmere 600 ansatte automatisk mister jobben, men skal de mange virksomhetene kunne fortsette, må det snart dukke opp noen nye eiere.

- Vi har jobbet med å skaffe nye eiere siden sist sommer, og målet er at samtlige arbeidsplasser skal reddes, sier selskapets viseadministrerende direktør, Geir Haugersveen, til NTB.

Han mener den unike teknologiske kompetansen som finnes i konsernet er den beste garanti for at salgsprosessen skal bli vellykket.

Ett selskap solgt

Hittil er bare ett av de mange datterselskapene i konsernet solgt. Det er Raufoss Industrial Tools, som er overtatt av Bandak AS i Lunde i Telemark. Dermed er 65 av arbeidsplassene på Raufoss sikret.

- Vi ser på dette salget som meget vellykket fordi det legger grunnlag for ny vekst i virksomheten på Raufoss som fremstiller verktøy til produksjonen av bildeler.

Det var chassisvirksomheten som skapte de store problemene for Raufoss ASA og som førte til at egenkapitalen gikk tapt sist sommer. Da reddet storkunden General Motors virksomheten fordi det amerikanske gigantselskapet var avhengig av å få sine hjuloppheng herfra.

At General Motors finansierte produksjonen gjennom annet halvår ble sett på som en tillitserklæring til kompetansen i Raufoss Technology, et datterselskap med 70 ansatte som produserer hjuloppheng.

Unikt miljø

- En av grunnene til at vi har så store forhåpninger til nye og forskjellige eiere til vår samlede virksomhet er det unike industrimiljøet i næringsparken på Raufoss, sier Haugersveen. Han viser til at det i alt er 39 bedrifter med 3.200 ansatte i næringsparken som er den største i det indre Østlandsområdet.

Under den ekstraordinære generalforsamlingen 12. januar vil det bli lagt fram forslag om oppløsning av selskapet Raufoss ASA samtidig som det blir gitt fullmakt til et avviklingsstyre om å gjennomføre salg av selskapets samlede aktiva.

- Vårt mål er ikke bare å redde arbeidsplassene, men faktisk å skape et grunnlag for ny vekst ved å få inn forskjellige eiere, sier Haugersveen.

Han viser til at de store investeringene i chassisvirksomheten som utløste de økonomiske problemene nå kan bidra til å skape muligheter for nye eiere fordi det er en betydelig kapasitet til disposisjon.

Blir strøket

Raufoss-aksjen vil etter generalforsamlingen bli strøket fra notering på Oslo Børs. Pussig nok førte meldingen om at styret ville foreslå å avvikle selskapet til at aksjen steg med 36 prosent på lille julaften.

Da hadde den imidlertid bak seg et år med nærmest kontinuerlig fallende kurser. Ved inngangen til året ble Raufoss-aksjen omsatt for 6 kroner. Den steg til 7 kroner først på nyåret for senere å falle til 2 kroner. Etter avtalen med GM steg den igjen til 5 kroner og sluttet lille julaften på kr. 1,36.

(NTB)