Kamp i Köln

Euro-fascistenes forsøk på stormobilisering mot islam, ble en fiasko, skriver Marte Michelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KÖLN (Dagbladet): Det skulle liksom bli Den Store Samlingen. På helgens «Anti-islamiserings Kongress» her i Köln, skulle de europeiske høyreekstremistene vise seg fram i sin nye drakt – ikke lenger rasister, fascister og nynazister, bare «islamkritikere». Velkledde og med alvorlig mine skulle de viktigste partiene stå skulder ved skulder, og vise en sterk og samlet front «til forsvar for de Vestlige verdiene».

De var invitert hit av «Pro Köln», en gruppe som raskt har fått en viktig rolle i byens politikk ved å lede an i kampen mot byggingen av en stor moske. De har gjort et stort nummer ut av at moskeen og dens minareter vil

bli større og høyere enn byens store stolthet – den ruvende middelalderkatedralen Kölnerdom. Et enkelt og effektivt bilde på forestillingen om at muslimene er i ferd med å ta over Europa. Pro Köln framstiller seg som en uavhengig borgerbevegelse, men alle lederskikkelsene har bakgrunn fra facistiske og nazistiske grupper. De har bare skjønt at det ligger et mye større potensial i den voksende islamofobien enn i Tredje Riket-nostalgi.

På forhånd hadde beskjeden gått ut på nazi-nettsteder som stormfront.org: «For at dette skal bli en suksess er det avgjørende å ikke presentere det som et ’rasistmøte’, men en offisiell samling av folk fra hele kontinentet som er bekymret for Europas kulturelle framtid. Dette er en viktig mulighet for å rehabilitere høyreekstrem politikk overfor de hjernevaskede massene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer