Kamp i Köln

Euro-fascistenes forsøk på stormobilisering mot islam, ble en fiasko, skriver Marte Michelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KÖLN (Dagbladet): Det skulle liksom bli Den Store Samlingen. På helgens «Anti-islamiserings Kongress» her i Köln, skulle de europeiske høyreekstremistene vise seg fram i sin nye drakt – ikke lenger rasister, fascister og nynazister, bare «islamkritikere». Velkledde og med alvorlig mine skulle de viktigste partiene stå skulder ved skulder, og vise en sterk og samlet front «til forsvar for de Vestlige verdiene».

De var invitert hit av «Pro Köln», en gruppe som raskt har fått en viktig rolle i byens politikk ved å lede an i kampen mot byggingen av en stor moske. De har gjort et stort nummer ut av at moskeen og dens minareter vil

bli større og høyere enn byens store stolthet – den ruvende middelalderkatedralen Kölnerdom. Et enkelt og effektivt bilde på forestillingen om at muslimene er i ferd med å ta over Europa. Pro Köln framstiller seg som en uavhengig borgerbevegelse, men alle lederskikkelsene har bakgrunn fra facistiske og nazistiske grupper. De har bare skjønt at det ligger et mye større potensial i den voksende islamofobien enn i Tredje Riket-nostalgi.

På forhånd hadde beskjeden gått ut på nazi-nettsteder som stormfront.org: «For at dette skal bli en suksess er det avgjørende å ikke presentere det som et ’rasistmøte’, men en offisiell samling av folk fra hele kontinentet som er bekymret for Europas kulturelle framtid. Dette er en viktig mulighet for å rehabilitere høyreekstrem politikk overfor de hjernevaskede massene.

La dette møtet handle om kultur, ikke rase. Så la skinheadvennene dine være hjemme – ingen støvler, ikke noe alkohol, ingen bomber-jakker, ingen WWII-merker (kanskje ingen merker I DET HELE TATT), ikke noe hooliganisme, og (med mindre du blir provosert selvfølgelig) INGEN VOLD MOT USKYLDIGE TILSKUERE.»

Men skinheadvennene kom likevel. Demonstrasjonen «mot islamiseringen» i går, ble en total fiasko. Arrangørene hadde varslet 1500 deltakere, men før det hele ble avlyst av sikkerhetsgrunner var det bare rundt 70 mennesker på det enorme torget, hvorav 20 var nynazistiske skinheads. Ikke akkurat de bildene Pro Köln ville at verden skulle se.

I tillegg var åpningen på fredag katastrofal, og dessuten høyst absurd. Et stort kobbel pressefolk ble etterlatt på Rhinens høyre bredd, mens pressekonferansen vi var invitert til seilte av gårde i den hval-formede

partybåten «Moby Dick». Båten var en kriseløsning, etter at myndighetene hadde nektet Pro Köln å bruke det planlagte lokalet. Militante anarkister gikk umiddelbart til angrep med steiner, og kapteinen satte fart oppover

elva. Kun en håndfull journalister rakk å slenge seg ombord. Sammen med kongressledelsen ble de sittende i hvalens buk i timevis, omringet av politibåter som nektet båten å legge til kai i frykt for sammenstøt

Samtidig ble det klart at det største navnet på plakaten bare var bløff: Jean-Marie Le Pen sier at han aldri hadde sagt ja til å delta, og at kongressen har misbrukt hans navn for å trekke folk. Også Heinz-Christian Strache som leder det Østerrikske Frihetspartiet, FPÖ, valgte til slutt å holde seg borte.

Sammen med de symboltunge bildene av forvirrede høyreekstremister isolert ombord i «Moby Dick», og den stusselige lille demonstrasjonen på lørdag, gir Le Pens og Straches ørefiker inntrykk av en nokså amatørmessig gjeng med skrytepaver. PR-messig er dette et stort nederlag for Pro Köln som til nå bare har hatt vind i seilene.

Splittelsen som har kommet til syne under helgen er svært interessant. Tidligere i år erklærte Front National og FPÖ at de, sammen med flere av partiene som har vært representert her, hadde dannet en felleseuropeisk høyreradikal allianse. Målet var å lage en samlet plattform og erobre flest mulig plasser i Europaparlamentet. Disse partiene har alltid hatt store samarbeidsproblemer, med kranglete småkonger og uenigheter om strategi, og det er nå åpenbart at disse problemene på ingen måte er overvunnet.

De som tvert i mot framsto som velorganiserte og enhetlige, var Kölns befolkning, som hele helgen gjorde det veldig tydelig at euro-fascistene ikke var velkomne. Bartendere har nektet å servere dem, restauranter og

hoteller har kasta dem ut med en gang de oppdaget hvem de var, buss- og taxisjåfører har nekta å kjøre dem. Og en gedigen motdemonstrasjon samlet flere titusen mennesker i strålende høstsol foran Kölnerdomen på lørdag.

Det var verdig og gripende, og viser at det å «rehabilitere høyreekstrem politikk» heldigvis ikke er så lett som enkelte har håpet på.