Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smittevernutstyr

Kamp mot klokka: - Dytter ut alt vi kan

Eksportregler hindrer Norge i å få inn smittevernutstyr.

SMITTEVERNUTSTYR: Norsk helsevesen er i ferd med å gå tom for smittevernutstyr. Her fra isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SMITTEVERNUTSTYR: Norsk helsevesen er i ferd med å gå tom for smittevernutstyr. Her fra isolatposten på Ullevål sykehus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Helsevesenet er i ferd med å gå tom for smittevernutstyr, og en stor forsendelse har stått på Svinesundgrensa siden tirsdag, melder NRK.

- Vi arbeider langs alle kanaler for å få inn smittevernutstyr fra andre land. Dette er høyt politisk prioritert. Det samarbeides på tvers mellom departementene og etatene for å presse på slik at vi får livsnødvendig utstyr inn til norsk helsevesen, sier helseminister Bent Høie til statskanalen.

Ifølge NRK har Helse- og omsorgsdepartementet bestilt varene til landets helseforetak og sykehus. Men EU innførte i helga et forbud mot eksport av smittevernutstyr.

Forbudet gjelder blant annet beskyttelsesbriller, ansiktsmasker, beskyttelse for munn og nese, hansker og beskyttelsesfrakker.

Altså kan medisinske varer bare eksporteres til land utenfor EU dersom det foreligger en eksplisitt uttalelse fra EU-regjeringene. Fordi Norge kun er medlem av EØS er vi ikke omfattet av EU sine grenser og er avhengig av for eksempel Sveriges tillatelse til å ta inn smittevernutstyr.

Onsdag valgte Sverige å tillate eksport av smittevernutstyr til Norge, men dette gjelder kun 18. og 19. mars.

På pressekonferanse onsdag 16.30 la helseministeren også til at dette er en alvorlig situasjon.

- Alle forstår at er det noe jeg og utenriksministeren har jobbet med de siste døgnene, så er det den situasjonen her.

- Samme solidaritetsansvar

Konkret inn mot Brussel jobbes det fra flere hold med å få Norge innlemmet i det samme grenseområdet som resten av EU, slik at det ikke lenger er opp til hvert enkelt land å stenge grensene for eksport av smittevern til Norge, forteller statsminister Erna Solberg på den samme pressekonferansen.

- Vi må skape en forståelse for at vi er innenfor det samme økonomiske området og har det samme hjelpe- og solidaritetsansvaret. Så vi burde klare å løse dette, sier statsministeren.

OneMed er en av de største leverandører av smittevernutstyr til norske helseforetak og kommuner. Til Dagbladet forteller administrerende direktør Jan Knoph at de jobber på spreng for å frakte så mye som mulig over grensa nå, mens det fortsatt er tillatt.

- Vi har et lager i Norge, men sentrallageret vårt er i Gøteborg. Der har vi ansiktsbeskyttelse som for eksempel visir og munnbind, forteller Knoph.

- Dytter ut alt vi kan

Han sier videre at de nå har to dager på seg til å frakte så mye som mulig over grensa og inn til Norge, før det svenske tollvesenet igjen stenger grensene.

- Grensene er åpne i dag og i morgen, så vi dytter ut alt vi kan nå. Så avventer vi den politiske behandlingen og håper at dette blir løst så fort som mulig.

- I dialog med østen

Etter at Kina har fått større kontroll over smitten innenfor sine grenser, forteller Knoph at produksjonen av smittevernutstyr er tilbake på rundt 70 til 80 prosent av normal kapasitet. Problemet er etterspørselen og kapasitet på logistikk. Altså transporten.

- Vi er i kontakt med produsenter i østen, men det er veldig mange andre land også. Det er et skrikende behov for smittevernutstyr over hele verden, avslutter han.

Hele Norges coronakart