Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guttelag innesperret i grotte:

Kamp mot klokka fortsetter: Måtte avbryte søket i natt

Nå får thailandske myndigheter bistand fra det amerikanske militæret.

INNESPERRET I FEM DAGER: Den dramatiske redningsaksjonen etter et thailandsk guttelag som er innesperret i en grotte, måtte avbrytes i natt på grunn av kraftig regn. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
INNESPERRET I FEM DAGER: Den dramatiske redningsaksjonen etter et thailandsk guttelag som er innesperret i en grotte, måtte avbrytes i natt på grunn av kraftig regn. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For femte døgnet på rad har tolv ungdommer og deres fotballtrener vært innesperret i en grotte i nordvestlige Thailand.

Over 1000 personer deltar i den dramatiske redningsaksjonen, men været i Chiang Rai-provinsen gjør redningsarbeidet svært krevende.

I natt måtte redningsaksjonen på nytt avbrytes på grunn av kraftig regn og stigende vannstand, melder CBS News.

- Marinejegerne holder på å klekke ut en ny strategi, ettersom vannet nå har nådd inngangen til grotten, opplyser en lokal tjenestemann på Twitter, skriver NTB.

Og man vet fremdeles ikke hvor i det omfattende grottesystemet guttelaget befinner seg.

Pumper til ingen nytte

Tham Luang Nang Non-grotta er flere kilometer lang, og strekker seg i flere retninger. Mange av passasjene er trange, og varierer i høydemeter.

Grottesystemet er kjent for å lett kunne bli fylt oversvømt med vann under regnsesongen i Thailand. Den varer fra juni til oktober.

Ved inngangen til grotta har man installert en rekke vannpumper som skal pumpe vann ut av grotta. Vannstanden stiger imidlertid raskere enn det pumpene klarer å få unna.

Dykkere fra den thailandske marinen fortalte onsdag at vannstanden i deler av grotta steg med rundt 15 centimeter i timen, ifølge The Guardian.

Narongsak Osatanakorn, guvernøren i Chiang Rai, forteller at redningsmannskapene fremdeles forsøker å finne alternative ruter inn til de blokkerte delene av grotta, skriver avisa videre.

På onsdag sluttet britiske spesialdykkere seg til redningsaksjonen.

- Hvis de finner ungdommene, blir neste spørsmål hvordan de skal klare å få dem ut, sier en redningsarbeider til CBS News.

Vil drille inn

Onsdag opplyste Thailands innenriksminister Anupong Paochinda at myndighetene vil forsøke å drille et hull inn til gruvekammeret man håper at guttelaget befinner seg i, ifølge Reuters.

Dette arbeidet vil begynne i dag, opplyste han.

- Hvis vi finner guttene, vil mat og førstehjelp være det første vi tenker på. Deretter må vi finne ut av hvordan vi skal få dem ut, sa innenriksministeren tirsdag, men la til:

- Vi kommer ikke til å stoppe. Vi kommer til å jobbe døgnet rundt, men vi kjemper en kamp mot klokka.

DESPERAT BØNN: Utenfor inngangen til grotta har familier og pårørende til guttelaget samlet seg. Her gjennomfører familiene et rituale med fiskenett, som symbolsk fisker ut de innesperrede åndene fra grotta. Foto: NTB Scanpix
DESPERAT BØNN: Utenfor inngangen til grotta har familier og pårørende til guttelaget samlet seg. Her gjennomfører familiene et rituale med fiskenett, som symbolsk fisker ut de innesperrede åndene fra grotta. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Sikker på at de er i live

Utad har thailandske myndigheter uttrykt med sikkerhet at de tror guttelaget fremdeles er i live.

- Jeg er sikker på at de er i live, sa statsminister Prayuth Chan-ocha onsdag.

Håpet er i alle fall i live.

Utenfor grotta har det samlet seg hundrevis av pårørende og andre. Det har regelmessig blitt gjennomført bønnestunder og andre ritualer utenfor grotteinngangen.

Fra 11 til 16 år

Guttene på laget er i alderen fra 11 år til 16 år. Treneren deres er 25 år gammel, og gjengen beskrives som svært sammensveiset, ifølge Washington Post.

- Treneren er veldig dedikert. Han ventet alltid på guttene. Det er en flott måte å holde seg i form, få venner og holde seg unna skjermer, sier Noppadon Kanthawong til Washington Post.

Hun er mor til en 13 år gammel gutt som spiller på det aktuelle fotballaget, men som ikke ble med til grottene.

For guttene og treneren bestemte seg for å utforske grotta etter en fotballtrening søndag.

Da en av guttene ikke kom hjem fra fotballtrening den dagen, skal moren til gutten ha varslet thailandske myndigheter, og på bakgrunn av dette ble lete- og redningsaksjonen satt i gang.

Siden mandag har vannstanden i og utenfor grotta steget. På det meste hadde vannstanden steget med fem meter.

Får bistand fra USA

Thailandske myndigheter har bedt om bistand fra USA og det amerikanske militæret.

Blant annet har de etterspurt utstyr som er i stand til å søke etter overlevende.

Det amerikanske militæret på Hawaii sender også et spesiallag til Thailand for å bistå under søket, ifølge The Guardian.