Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamp mot klokka

Under ekstremt tidspress forsøkte ti russiske marinefartøyer i natt å redde mannskapet på atomubåten «Kursk». Et av fartøyene senket i går ei dykkerklokke på dekket til «Kursk» for å pumpe oksygen inn til de desperate menneskene på havbunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske marinesjefen, admiral Vladimir Kurojedov, understreker at alle ressurser er satt inn i redningsarbeidet, og dykkerklokke med oksygen, drivstoff og luft til ballastkamrene er sendt ned til havaristen.

En ubemannet miniubåt har også undersøkt ubåtens skrog, og redningsledelsen mener det er svært sannsynlig at «Kursk» har kollidert med noe. I dag blir det trolig tatt en avgjørelse om hvordan det videre redningsarbeidet skal foregå.

Kan svømme ut

Et team av skipsingeniører er på stedet, og operasjonen ledes personlig av nordflåtens sjef, admiral Vjatsjeslav Popov.

Den russiske ubåtspesialisten Vladimir Gundarov i militæravisa Røde Stjerne uttalte i går at mannskapet i verste fall kan svømme ut torpedorørene.

Koordinator Trond Juvik ved Haakonsvern sier at en utslusing er vanskelig å gjennomføre på grunn av «Kursk»s beliggenhet.

Trykket på kroppen er enormt på 150 meters dyp. En annen mulighet er å redde mannskapet ved å ta dem over i en redningsubåt.

Mistet kontakt

«Kursk» var med på en større marineøvelse i Barentshavet da de andre fartøyene plutselig mistet radiokontakt med ubåten søndag. Seinere ble det opprettet såkalt «akustisk kontakt» med fartøyet. Det vil si at man kan høre aktivitet om bord på fartøyet, men ikke noe mer.

Nå ligger «Kursk» i internasjonalt farvann nord for den russiske nordflåtens base i Severomorsk. Ifølge den russiske marinen er atomreaktoren på ubåten slått av og det skal ikke ha vært atomvåpen om bord.

Vestlig skepsis

Vestlige kilder er imidlertid skeptiske til disse opplysningene. Blant annet er ubåten avhengig av strømforsyning fra reaktoren for å rense lufta. Med store skader på skroget er det i alle tilfeller fare for lekkasje av radioaktivt materiale.

Russiske medier opplyste først at det var skjedd en eksplosjon da «Kursk» skulle avfyre torpedoer, og at vann var strømmet inn i baugen på ubåten. Seinere ble det meldt at ubåten hadde kollidert.

Norsk beredskap

I Norge benyttes Natos beredskapsrutiner ved ubåthavari. Første prioritet er å skaffe en redningsubåt. Gjennom Nato har det norske forsvaret tilgang til et redningsfartøy som kan være på stedet innen 60 timer. Mens man venter på redningsfartøyet, er det mulig å forsyne ubåten med luft, strøm og vann. Dette kan enten gjøres via torpedorør, ved hjelp av små dykkerklokker eller en miniubåt, opplyser kommandørkaptein Per Høiby i Forsvarets overkommando.

- Disse prosedyrene øver vi på, og det er fullt mulig at vi hadde klart å utføre en tilsvarende redningsaksjon.

- Dersom en norsk eller alliert ubåt hadde gått på grunn, er sannsynligheten for at vi hadde klart å redde mannskapet meget stor, sier Trond Juvik ved Haakonsvern.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet opplyste at de tilbød russiske myndigheter assistanse i redningsarbeidet i går ettermiddag - uten å få noe svar.